Hava Durumu

Hedef belirlerken

Yazının Giriş Tarihi: 16.03.2021 06:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 16.03.2021 06:30

Yazılarımda sık sık mizaç üzerinde durmaya çalışırım. Çünkü mizaç doğumdan ölüme, algılamalardan yorumlamalara insanı en çok etkileyen ve en değişmez unsur olarak karşımıza çıkar. İnsan ve hatta toplum üzerinde bu denli belirleyici olmasına rağmen uzmanlar tarafından kulak ardı ediliyor olması da beni bu alanla ilgili daha çok konuşmak ve daha çok yazmak için motive eder. 

Bugünse hedeflerimize, mizacımız perspektifinden bakmaya ve yorumlamaya karar verdim. Hedefin sözlük anlamına baktığımızda amaç ve elde edilmek istenen sonuç olarak karşımıza çıkar. Bu, yapmak istenen bir eylem olabilir, olmak istenen ortam olabilir, geçilmek istenen sınav olabilir. Geleceğe dair ne varsa kişi hedef olarak belirleyebilir. Fakat ben hedef olarak, gündemimizin büyük bir kısmını kaplayan 'meslek seçimi'nden bahsetmek istiyorum. Kişi, hedef olarak belirleyeceği mesleği nasıl seçmeli?

  • Puanları?
  • Sıralaması?
  • Kabiliyetleri?
  • Çalışma alanları?
  • Atanma sıklığı?

Genellikle meslek seçiminde bu maddelere dikkat edilir. Kişi bu maddelere uygun bir mesleği hedefler. Üniversite tercihi yapar ve o ideal mesleğe doğru adım atmaya başlar. Sonraki aşamada:

  • Ya üniversiteyi yarım bırakır.
  • Ya üniversitesini tamamlar, bir türlü meslek hayatına atılamaz.
  • Ya meslek hayatına atılır fakat kısa süre sonra çalışmaktan vazgeçer.
  • Ya maddi anlamda güçlük çekmemek için sevmediği mesleği bir ömür yapmayı tercih eder.
  • Ya da mesleğini ömür boyu seve seve yapmaya devam eder.

Şunu unutmamalıyız ki herkes için ideal meslek aynı değildir. Ve puana, sıralamaya, atanma bolluğuna göre yapılan her seçim maalesef bazı istisnalar dışında kişiye memnuniyet vermez. Her alanda olduğu gibi meslek seçiminde de mizacımızı biliyor olmak bizlere artı katkılar sağlar.

Bir hadis vardır bilirsiniz, Müslim'den rivayet edilir. Hz. Aişe (r.a.) anlatıyor: "Resulullah (s.a.v.) iki şey arasında tercih yapacağı zaman, eğer günah değilse mutlaka en kolay olanını tercih ederdi. Günah ise, insanların o işten en uzak duranı o olurdu."

Kolay olanı tercih etmek...

Peki, benim için 'kolay' nedir?

Hadi kendine dön bir bak şimdi. Bu hayatta ne arıyorsun?

Sevgi mi, güven mi, başarı mı, mükemmellik mi, anlam mı, bilgi mi, heyecan mı, hakimiyet mi, huzur mu?

Kendini tanı ve mesleğini ona göre seç. Senin için 'kolay' bu demek.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.