Hava Durumu

Eyvah uzman konuşuyor

Yazının Giriş Tarihi: 08.05.2024 06:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 07.05.2024 15:48

Uzmanları gözümüzde çok büyütüyoruz. Özellikle de ruh sağlığı alanında çalışan psikolog ve psikiyatristlerin önerileri bizim için paha biçilmez şeyler haline geliyor. Bu talebi gören meslektaşlarım da ister istemez her konuda öneri ve görüşlerini sıralamaya başlıyorlar.

Halbuki “tavsiye” her zaman söylediğim gibi çok riskli bir alandır. Bir şeyi tavsiye etmek için o kişinin hayatıyla ilgili bütün ayrıntıları ve o kişinin bütün içsel deneyimlerini biliyor olmamız gerekir.

Halbuki bu durum imkansıza yakındır. Ve her öneri her kişi ve her bağlam için uygun değildir. Fakat tüm bunlara rağmen sorunların çözülmesini isteyen insanlar uzmanların söyledikleri, bağlam ve kişiden bağımsız olarak söyledikleri her fikri sünger gibi çekme eğiliminde oluyorlar.

Bununla ilgili özellikle söylemek istediğim 2 şey var.

  1. Uzmanlar, müneccim, alim, ermiş, bilge birileri falan değildirler. Hatta biraz daha öteye gidecek olsam başvurduğunuz ya da sosyal medyada gördüğünüz uzman sizin hayatınızla ilgili en cahil insandır.
  2. Bunları söylediğimizde bazı insanlara sanki kendi ayağımıza kurşun sıkıyoruz mesleğimizi kötülüyoruz gibi geliyor.  Bununla ilgili dönüşler de alıyorum. Fakat terapi, tavsiye verilen bir yer değil. Çok nadir zamanlarda ve danışanın izni dahilinde minik tavsiyelerde bulunabilir terapist. Terapinin ne olduğunu iyi kavrarsa işte burada aslında sosyal medyada her konuda fikir beyan eden uzmanların da kendi hayatlarındaki olumsuz etkileri kalkmış olacak.
  3. Hadi bir de üçüncüyü ekleyeyim. Sosyal medya, sosyal medyadır. Eğer hayatınızın gidişatından memnun değilseniz ruh sağlığı alanında çalışan mesleğine hakim terapistlerden yardım almalısınız.
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.