Hava Durumu

Eyvah çocuğum korkuyor

Yazının Giriş Tarihi: 12.01.2021 07:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 12.01.2021 07:30

Korkuyla ilgili yapılan bir araştırmada 4-15 yaş arası çocuklar incelenmiştir. Çıkan sonuçlar:

  • Korkuya sebep olan etkenlerin %75'nin hayvanlar olduğu saptanmıştır.
  • Kız çocuklarının daha çok böceklerden korktuğu görülmüştür.
  • Erkek çocukları ise daha çok vahşi hayvanlardan korkmaktadırlar.

Bu araştırma köy çocukları üzerinde yapılmıştır. O yüzden daha çok hayvanlarla ilgili korkular belirginleşmiştir.

Korku da öfke, kıskançlık, hüzün, sevinç, kaygı gibi normal bir duygudur. Yaşadığımız ortama, karşılaştığımız durumlara göre değişkenlik gösterir. Çocuklar da ise korkuyu yaşlara göre ayırabiliriz.

2-5 yaş arası çocuklarda hayali varlıklar, karanlık, ani sesler, hırsız, köpek, yalnız kalma korkuları ağır basmaktayken, 6-12 yaş arası çocuklarda ise daha çok sosyal ilişkileri içeren korkular ön plana çıkmaktadır.

Okulöncesi dönemde çocukların korkularını ortaya çıkaran ya da besleyen önemli etken televizyon ve ekran oyunlarıdır. Çünkü biliyoruz ki ekran hayali varlıkları, ani sesleri içinde barındıran ögeler taşır.

Çocuğumuz korktu. Peki, şimdi ne yapacağız?

  • Öncelikle ebeveynler olarak soğukkanlılığımızı korumaya gayret edeceğiz. Çünkü yine biliyoruz ki duygular bulaşıcıdır ve kaygı yaşadığımızı hatta korkusundan korktuğumuzu gören çocuğumuzun korku ve kaygılarını yalnızca tetiklemiş oluruz.
  • Korkusunun sebebini can kulağıyla dinleyeceğiz. Çözüm için ilk adım etkili dinlemektir.
  • Korkusunu anlayacağız. Anlaşıldığını hisseden çocuk, korkusu hakkında konuşmaya daha istekli olacaktır. Ve unutmayalım ki kaygılarımız ve korkularımız hakkında konuşmak, iyileşmenin başlangıcıdır.
  • Yaşadığı korkuyla ilgili güven kazanmasına yardımcı olacağız. Bu noktada işimize yarayan en etkili yöntem oyundur. Mesela hayali varlıklardan korkan bir çocuğun kağıda o varlıkları çizip onları komik hale getirmesini istemek ya da çizdikten sonra su tabancasıyla onları ıslatmak, yırtıp çöpe atmak; karanlıktan korkan çocuğun annesiyle beraber karanlıkta gölge oyunları oynaması ya da kedi korkusu olan çocuğa çocukların kedilerle vakit geçirdiği videolar izletmek; depremden korkan çocuğa depremin nasıl oluştuğuna ve nasıl korunacağımıza dair bilgiler vermek; korkuyu korkutmak şimdilik aklıma gelen birkaç örnek. Bu oyunları çoğaltmak, çocuğumuza göre oyunlarla ilgili düzenleme yapmak ve yeni oyunlar üretmek ebeveyn olarak bizlerin elinde.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.