Hava Durumu

Evlilikte psikolojik esneklik

Yazının Giriş Tarihi: 01.05.2024 07:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 30.04.2024 15:22

Uzun zamandır seminerlerimde “evlilik” konusunu ele almaya çalışıyorum. Ve özellikle de evlilikte esneklik konusunu… bugün bu yazımda sizlerle de bunun üzerinde durmak istiyorum.

Evlilikte esneklik konusunu daha iyi anlayabilmek için psikolojik esnekliğin ne olduğuyla ilgili bilgi vermemiz şart.

Nedir peki psikolojik esneklik?

Psikolojik esneklik, değerlerimiz doğrultusunda hareket edebilme yeteneği olarak tanımlanır kısaca. Değerlerimizden kastımız dini değerler olarak değil hayatımızın bütün alanlarını kapsayan “değerlerden” bahsediyorum. Ne demek peki değerler?

Bizim hayatta asıl önemsediğimiz şeyler…

Yani benim hayatımın neyi temsil etmesini istiyorum?

Hayatımın neyi temsil etmesini istiyorum?

Hangi eylemi seçersem o eylem beni temsil ediyor diyeceğim gibi sorular bizim bu anlamda işimizi kolaylaştıran sorular haline geliyor.

Evliliğe baktığımızdaysa iki kişinin olduğu her yerde problem olması gibi evlilik içinde de doğal olarak problemler ortaya çıkıyor. Yani baştan kabul edelim “sorun” yaşamak normal. Fakat bazen seçimlerimizle, tercihlerimizle sorunu daha büyük sorun haline getirebiliyoruz. Eğer bizler evlilikte sorum yaşadığımızda hislerimize ve düşüncelerimize içimizde bir yerlerde yer açmayı başarabilirsek ve onları gözlemleyen tarafta kalabilirsek işte o zaman düşünce ve duygularımıza minik bir mesafe koymuş olacağız. Bu içsel yaşantılarımıza mesafe koyduğumuzdaysa işte o değerlerim doğrultusunda hareket etmem çok daha kolay hale gelecek. Çünkü artık bilinçli seçimler yapmak biraz daha kolaylaşacak. Değerlerim doğrultusunda hareket ettikçe bu durum hem kendi hayatımı hem evlilik hayatımı daha anlamlı daha dolu ve daha zengin hale getirecek.

Psikolojik esnekliğin tanımına yeniden döndüğümüzde amacımızı yeniden yinelemekte fayda var. Evlilik ilişkisinde de kendi hayatlarımızda da bizlerin esnemesindeki amaç hayatı daha anlamlı hale getirmek oluyor. Daha anlamlı ve daha zengin bağların kurulduğu evlilik hayatı…

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.