Hava Durumu

Eşin terapisti (2)

Yazının Giriş Tarihi: 07.12.2022 06:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 08.12.2022 14:26

Bir noktada bu bir kısır döngü haline geliyor. Bir sonuç elde edemese de kişi bunun sürdüren taraf oluyor. Ne kadar farkındalığımız yüksek desek de bu sefer biz de kısır döngüyü fark edememiş oluyoruz.

Peki, şunu sorayım size. Birinin farkındalık kazanmasıyla ilgili sorumlu hissetmesek kendimizi ve bu çaba içine girmesek neler olur? Ben aklıma gelen bir kaç maddeyi paylaşacağım. İlk olarak kurtarıcı rolünden çıkmış olacağım aslında. Kurtarıcı olmanın neresi kötü diyebilirsiniz. Fakat bunu söylerken atladığımız bir durum oluyor. Nedir bu? İnsanları değiştirme çabamız çoğu zaman hiçbir işe yaramıyor. Hiçbir işe yaramayınca da bu sefer kurban rolüne bürünüyoruz. Muhatabımıza öfkelenmeye ondan nefret etmeye ve kinlenmeye başlıyoruz. “kendimi feda ettim, saçımı süpürge ettim hep onun iyiliği için uğraştım ama hepsi boşmuş” düşünceleri de peşimizi bırakmıyor. Yani ilişkiyi hale yola koyayım, muhatabımın da gözünü açayım derken hiçbir şey elde edememiş aksine ilişkiyi uçuruma doğru sürüklemiş oluyoruz.

Muhatabımızı iyileştirme çabası içine girmesek başka ne olur peki? Daha gerçekçi hedefler koyabiliriz. Şöyle düşünelim. Mesela bazen gerçekten bazı insanlarla anlaşamıyoruzdur. Ne o bana iyi geliyordur ne de ben ona iyi geliyorumdur. “Ben onun şifacısı olurum” deyip bu sorumluluğu almak kişileri değiştirme gücüne sahip olduğumuzu düşünmektir. Bu güce sahip olduğumuzu düşünürsek de bile bile lades oluruz. Gerçekten uzak kalmamız gereken insanlarla “kurtarmak” uğruna dip dibe olmaya başlarız. Bu da ne bize iyi gelir ne de ilişkimize.

Bir diğer madde de şu olabilir. Biz başkalarının farkındalığını arttırma yoluna girmediğimizde bu enerjiyi kendi farkındalığımız için kullanmaya başlayabiliriz. Muhtemeldir ki biz farkındalığımızı arttırmaya başladığımızda yatırımı önce kendimize yaptığımızda muhatabımıza şefkatle yaklaşmak da kolaylaşacak. Evet, belki karşımızdaki yine değişmeyecek, farkındalık kazanmayacak ama durumu daha gerçekçi değerlendirmek kolaylaşacak. Gerçekçi değerlendirmekse arkasından bazen muhatabımızı her şeyiyle kabul edip sevmeyi getirir bazen de tamamen ilişkinin kopması demektir. Bu da soruna, kişilere göre değişir.

EŞİN TERAPİSTİ (1)

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.