Hava Durumu

Eş seçerken dikkat etmemiz gerekenler

Yazının Giriş Tarihi: 17.05.2022 06:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 16.05.2022 02:51

Evlilik öncesiyle ve sonrasıyla ilgili bazı korku ve kaygılarımız olur. Bu korku ve kaygıların birçok sebebi olabilir. Çevremizdeki erkek ve kadın modelleri, hâlihazırda şahit olduğumuz evlilikler, evlilikle ilgili mitler, belirsizlikler korku ve kaygılarımızı ortaya çıkaran sebepler olabilir.

Bir de evlilik öncesinde yaşadığımız bir korku vardır ki bugün özellikle o konu üzerinde durmak istiyorum: “Ya istediğim gibi birini bulamazsam, ya seçtiğim kişi doğru kişi değilse?” Bu sorular zihnimizde bazen öyle bir hale gelir ki evliliği gündemimizden çıkarmamıza, ertelememize sebep olur. Burada ana mevzu “Evlenirken nasıl biriyle evlenmeliyim, eş seçerken nelere dikkat etmeliyim?” sorularına bir karşılık bulmaktır. Bugün bu konuyla ilgili 3 madde üzerinde durmak istiyorum. Biraz daha anlaşılır olması adına bir metaforla anlatmaya çalışacağım.

Eve bir çiçek aldığımızı düşünelim. Önce neye dikkat ederiz? Çoğumuzun ilk dikkat ettiği şey alacağım çiçeğin kokusuyla, görüntüsüyle, duruşuyla, renkleriyle bana hitap edip etmemesi olur. Evliliğe adım atacağımız zaman da durum bundan farklı değildir aslında. Eş adayım bana hitap ediyor mu, konusu gündeme gelir ilk. Bunu yalnız fiziki özellikler olarak düşünmeyelim. Eş adayımızın dış görünüşü, mesleği, konuşma tarzı, hareketleri, kültürün onda gözlemlediğimiz etkileri, dini yaşantısı ve bize psikolojik olarak iyi gelip gelmemesini bu başlık altında değerlendirebiliriz.

Burada dikkat etmemiz gereken 2 nokta var. Biri eş adayımın çevremdeki insanlara göre değil “bana göre” nasıl olduğudur. Belki anneme babama göre müthiş bir damat adayı olabilir ama ya bana göre nasıl bir eş adayı? İkincisi belki de evliliği erteleme hatta gündemimizden çıkarmaya kadar götüren konu: “Mükemmeli arama mükemmel eşi bulma...” Burada hatırımızdan çıkarmamamız gereken şey, hiç kimsenin mükemmel olmadığı gerçeğini kabul etmektir. O yüzden ben mükemmeli değil, bana göre yeterince iyi olan kişiyi arıyor olmalıyım. “Mükemmel, yeterince iyinin düşmanıdır” diye bir cümle duymuştum bununla ilgili hatta. Bazen de şöyle bir soruyla karşılaşırız: “Evet şimdi benim için ideal bir eş adayı ama ya sonra değişirse?”

Devamı gelecek...

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.