Hava Durumu

Eğitim sistemimiz ve tip7 çocuk

Yazının Giriş Tarihi: 01.12.2020 07:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 01.12.2020 07:30

Bugün size enneagram sisteminde tip7 çocuktan bahsetmek istiyorum. Biliyorsunuz ki mizaç herkesin doğuştan getirdiği özelliklerini barındırır içerisinde. Ve her mizacın olumlu potansiyelleri olduğu gibi olumsuz potansiyelleri de vardır.

Eğitim sistemimizi özellikle tip7 çocuklar üzerinden anlatmak istememin sebebi, eğitim sistemimizle tip7 çocuklarımız arasında uçurum olduğunu ve tip7 çocukların okullarda tam anlamıyla anlaşılamadıklarını göstermek.

"Çok hareketli, sabırsız, dikkati dağınık, her şeyden çok çabuk sıkılıyor, sürekli oyun oynamak arkadaşlarıyla vakit geçirmek istiyor, etkinlik yaparken masada uzun süre oturamıyor, kurallara uymakta güçlük çekiyor."

Bu cümleler hepimiz için tanıdık gelmiş olmalı. Çünkü sakin, uyumlu, kurallara uyan çocukların isimlerini ve özelliklerini duymamız mümkün değildir bizim eğitim sistemimizde. Özellikle "fırlama" diye tabir edilen çocukların isimleri ise hem arkadaşları hem aileleri hem de öğretmenleri tarafından ayyuka çıkar. Halbuki çoğu kişi bilmez ki bu durum çocuğun 'problemli' olduğunu göstermez. Bu durum bizim ve eğitim sistemimizin tip7 çocuklara uygun olmadığını gösterir.

Tip7 çocuklara çoğu zaman olumsuz atıflarda bulunulur. Fakat buyurun bir de olumlu potansiyellerini görelim bu çocukların.

Girişkendirler, dışadönüktürler, konuşkandırlar ve bu yüzden çok hızlı iletişime geçerler insanlarla.

Neşeli ve iyimserdirler.

Meraklıdırlar, enerjik ve canlıdırlar, çevresini harekete geçiren çocuklardır tip7 çocuklar ve deneyimlemekten, keşfetmekten keyif alırlar. Sanırım eğitim sistemimizle ve eğitim sistemimizdeki öğretmenlerle en önemli uyuşamama sebepleri de budur tip7 çocukların. Aslında öğretmeni ve sistemimizi geliştirecek olan da yine bu çocuklardır.

Gelin üzerimizdeki toprağı silkeleyip tip7 çocukları ve öğrencileri eleştirmek yerine neler yapabiliriz kendimizle bir uğraşalım.

Tip7 çocuğunuz ya da öğrenciniz varsa uzun süre sınıf içinde ya da ev içinde durmanız sizi yoracak en büyük etkendir. O yüzden fırsatını buldukça bahçeye inelim, pikniğe gidelim birlikte.

Hem arkadaşlarıyla vakit geçirmesi hem de üzerindeki enerjiyi sağlıklı bir alana akıtması için bir spor dalına yönlendirelim onu.

Çabuk sıkıldığı için ödevlerini tek oturuşta yapmasını istemek yerine molalarla yapmasına izin verelim.

Sorumluluklar verip yapılması gerekenler hakkında kısa hatırlatmalarda bulunalım.

Ve lütfen unutmayalım ki bizim de eğitim sistemimizin de ülkemizin ve dünyanın da böyle enerjik, neşeli ve insanları harekete geçirme gücüne sahip çocuklara ve bu çocukların sağlıklı yetişkinlik hallerine ihtiyaçları var.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.