Hava Durumu

Değersizlik hissi 2

Yazının Giriş Tarihi: 12.04.2022 06:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 11.04.2022 02:24

Devam...

Ve maalesef hani “aman arkamdan konuşmasınlar benimle ilgili olumsuz şeyler söylemesinler aman aramızda problem çıkmasın” diye uyumlanan bu kişilerin arkasından bir zaman sonra yeniden konuşmaya başlıyorlar. Bu sefer “silik, etkisiz eleman” gibi tanımlamalarla... Zaten değersizlik duygusu yaşayan, kendini diğer insanlardan aşağıda gören birinin bunları duyması ister istemez bir kısır döngüye itiyor kişiyi. “Ben değersizim zaten e bak onlar da benim değersiz olduğumu biliyorlar ve o şekilde konuşuyorlar” diyor değersizlik hissini kendine bu şekilde de kanıtlamış oluyor. Maalesef hem psikolojik anlamda yorulurken hem maddi anlamda başarısızlıklar peşi sıra geliyor.

Bu iki kişiden biri de değersizlik duyguları yaşamayan, hayatta kendi olmaya çalışan biri olsun. Bu kişiyle ilgili daha insanlar baştan arkasından konuşmaya başlıyorlar. Fakat diğer insanların ne dedikleri bu kişiyi o kadar da ilgilendirmiyor. Bu da arkasından psikolojik anlamda güçlü olmayı ve maddi anlamda da başarıları beraberinde getiriyor.

E peki biz neden kendimiz olmak yerine başkaları olmayı tercih etmiştik? İnsanlar arkamızdan konuşmasın bizi dışlamasın onların yanında var olalım diye değil miydi? Ama yine olmadı. Yine insanlar bizim arkamızdan ve hatta yüzümüze karşı konuşmaya ve bizi incitmeye devam ettiler.

O halde en başa dönelim. Demiştik ya değersizlik duygusu yaşayan insanlar diğer insanların kendileri hakkındaki görüşlerini çok fazla önemserler diye. Yani bu demek oluyor ki “Eğer karşımdakiler beni değerli görüyorlarsa ben değerliyimdir ama değerli görmüyorlarsa ya da beni onaylamıyorlarsa değerli değilimdir.” Şimdi de bu cümleyi masaya yatıralım. Kendinizi bir düşünün. Biri hakkındaki olumlu ya da olumsuz düşüncelerinizi direkt o kişinin davranışları ve fikirleri mi belirliyor yoksa sizin bakış açınız mı belirliyor? Diyeceksiniz ki tabii ki onun hareketlerine ve konuşmalarına bakarak o kişiye olumlu ya da olumsuz duygular besliyorum. Ben de derim ki “E nasıl oluyor da benim sevmediğim değer vermediğim birine başka biri sevip değer verebiliyor?” Demek ki birine verilen değer o kişinin değerli bir insan olduğunu değil “benim gözümde” değerli biri olduğunu gösterir. O halde başkasının benim hakkımdaki görüşleri tam olarak beni bağlamaz. Kısacası benim değerim, başkasının bana değer verip vermemesiyle ilgili değildir. Ben kendi değerimi görmek istiyorsam eğer şu beyit yeterli olacaktır:

“Hoşça bak zatına kim zübde i âlemsin sen

Merdüm i dide i ekvan olan âdemsin sen.”

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.