Hava Durumu

Çocuklarla iletişim dili

Yazının Giriş Tarihi: 13.08.2020 06:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 13.08.2020 06:30

Çocuklarla iletişime geçerken dilimizi nasıl kullanmamız gerektiğini 3 başlık altında inceleyelim bugün. Yalansız dil, basit dil ve kararlı dil...

1) Yalansız Dil

Yetişkinler olarak en sevmediğimiz şeydir yalan. Anı kurtarsa da karşımızdaki kişiyle ilişkimizin bozulmasına sebep olur. Kişiler arası güveni sarsar. Yalan, yalanı doğurur. O yüzden sonu yoktur. Tek doğrusu olan soruya bile yüzlerce yalan uydurulabilir. Dinin de toplumun da hoş karşılamadığı bir yöntemdir yalan.

"Rivayete göre, sahabelerden Ebu'd-Derda, Peygamber Efendimiz Hz.
Muhammed'in (s.a.v.) yanına gelir ve şöyle sorar "Ey Allah'ın Resulü! Müslüman içki içebilir mi? Hz. Peygamber (sav) "İçebilir (yanılabilir, günaha girmiş olabilir)" der. "Müslüman hırsızlık yapabilir mi?" diye sorar.
Peygamberimiz (s.a.v.); "Yapabilir" der. "Müslüman zina yapabilir mi?" diye sorar. Efendimiz "Evet yapabilir" buyurur. Bunun üzerine adam sorar "Peki, yalan söyler mi?" der. İşte o anda sırtını dayamış olan Allah Resulü Hz. Muhammed (s.a.v.) doğrulur ve hiddetle şu cevabı verir; "Müslüman yalan söylemez. Yalanı ancak iman etmeyen kimse uydurur."

Tüm bunlara rağmen toplum olarak çocuklarla iletişimimizi yalansız sürdüremeyiz.

Çocuğun sorduğu sorunun cevabını bilemediğimizde yalan söyleriz.
Sorduğu sorunun cevabını anlayamayacağını düşündüğümüzde onun anlayacağı dilden konuşmak yerine yalan söyleriz.
Olumlu davranışını sürdürmesini sağlamak için yalan söyleriz.
Olumsuz davranışını sürdürmemesi için yalan söyleriz.
Sebepsiz, bilinçsiz söylediğimiz yalanlar bile vardır. Farkında bile değilizdir yalan söylediğimizin.

Hâlbuki yalan, yalandır. Açık mavisi, tozpembesi, yetişkine söyleneni, çocuğa söyleneni olmaz yalanın.

2) Basit Dil

Çocuklara açıklama yapacağımız zamanlarda uzun cümleler kullanmak çocuk için durumu anlaşır kılmıyor. Aksine durumu karmaşık hale getirebiliyor ve yetişkin de beziyor. Çünkü bizler çoğu zaman çocuklarımızı ikna etmek istediğimiz anlarda uzun cümleler kullanmak zorunda hissediyoruz kendimizi. Fakat uzun ve anlaşılmaz cümleler sayesinde ikna, inada evriliyor.

Uzun cümleler kullanmak zorunda hissettiğimiz bir diğer durum ise çocukların anlayamayacağını düşündüğümüz zamanlarda ortaya çıkıyor. Çocuk "Anne ben nasıl doğdum?" diyor. Anne: "Bak şimdi şöyle oluyor...." diye başlayıp çocuğun zihninin bulandığı sorularına yeni sorular eklendiği cümleler çıkıyor ortaya. O yüzden basit, çocuk açısından anlaşır bir dil kullanmak, hem ebeveyn hem çocuk açısından çok daha sağlıklı. Cevaplayamadığımız sorular karşısında da araştırma yapmak, çocuğa karmaşık bir dil kullanmaktan çok daha kolay.

3) Kararlı Dil

Özellikle kurallar noktasında önemseriz kararlı bir dil kullanmayı. Ebeveynlerin sıklıkla yakındıkları konudur, çocuklarının kural tanımaz halleri. Fakat problem olan çocuğun kural tanımaz oluşu değil, ebeveyn tutumlarıdır. Henüz ebeveyn sindirememiştir kuralları. Kural, kuralsa eğer her durumda her şartta uygulanabilir olması önemlidir. Çocuklar karşılarında "kem küm" eden ebeveyn yerine kararlı tutumları olan ve kararlı bir dil kullanan ebeveyn tercih ederler. Ebeveynin yol göstericiliği ise işte tam da bu kararlı halleriyle anlam bulur.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.