Hava Durumu

Çocukların mizacı var da ebeveynlerin yok mu?

Yazının Giriş Tarihi: 03.12.2020 07:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 03.12.2020 07:30

Mizaç konusunu ele alırken çoğu zaman çocuklar üzerinden anlatım yaparız. Amacımız çocuklarımızı daha iyi tanımak, ihtiyaçlarını keşfetmek ve daha kaliteli ebeveynlik yapabilmektir. Aynı zamanda daha iyi bir öğretmenlik yapabilmek tabii ki...

Fakat klişeleşmiş bir söz vardır, bilirsiniz: "Oksijen maskesini önce kendimize takmalıyız." Çocuğumuza, öğrencimize daha iyi ebeveynlik ve öğretmenlik yapmak adına kendimizi geri plana attığımızda maalesef problemler ortadan kalmak yerine daha da büyüyebiliyor. O yüzden tanımaya, anlamaya önce kendimizden başlamalıyız. İnanın çocuklarımızın ihtiyaçlarını işte o zaman daha iyi yakalarız.

Enneagram sisteminde her insanın doğuştan getirdiği bir takım özellikler vardır. Bu durumu sınıf ortamında, parklarda ya da 2 ve daha fazla çocuğu olan ailelerde gözlemlemek çok daha mümkündür. Kimi çocuk doğuştan baskın ve lider özelliklere sahiptir. Kimi çocuk daha sakin karakterlidir. Kimi çocuk masada etkinlik yapmaktan hoşlanmazken, yerinde 5 dakika duramazken arkadaşının hiç de öyle olmadığını fark edersiniz. Bazı çocukların dışa dönük, konuşkan, girişken olduğunu, bazılarının ise içe dönük, çekingen bir halinin olduğunu gözlemlersiniz. Bu özelliklerden ara ara yazılarımızda bahsetmeye çalışıyoruz.

Aynı durum yetişkinler ve biz ebeveynler için de geçerlidir. Hepimiz desteklenmesi gereken olumlu özelliklere, dengelenmesi gereken özelliklere, önlenmesi gereken özelliklere sahibiz. Ve hepimiz için doğal olarak bizde bulunmayan ve kazanmamız gereken bir takım özellikler de vardır. İşte bu kazanılması gereken, üzerinde çalışma yapmamız, yerleşmesi için iradeli olmamız ve sabır göstermemiz gereken özelliklere, sentetik kişilik özellikleri diyoruz. Gelin, mizacın ebeveynliğimiz üzerinde nasıl etkisi var, küçük bir giriş yapalım.

Tip1 Ebeveyn: Didaktik, kuralcı, idealist, titiz, düzenli ebeveynlerdir.

Tip2 Ebeveyn: Fedakar, sevgi dolu, çocuğuyla duygusal paylaşımı seven, istediği olmadığından çocuğuna küsebilen ebeveynlerdir.

Tip3 Ebeveyn: Çocuklarının maddi ihtiyaçlarını üst düzeyden karşılayabilmek arzusunda olan ve bu yüzden çocuklarına fazla zaman ayıramayan ebeveynlerdir.

Tip4 Ebeveyn: Çocuklarına karşı hassas, duygusal ve onları anlamaya dönük ebeveynlerdir.

Tip5 Ebeveyn: Çocuklarının bilişsel gelişimlerine önem veren ve çocuklarıyla bilgiye dayalı konuşmalar yapmaktan hoşlanan çoğu zaman duygusal gelişimi atlayan ebeveynlerdir.

Tip6 Ebeveyn: Çocuklarının kendilerini güvende hissetmelerini çok önemseyen, tutarlı ve mantıklı hareket etmeye çalışan ebeveynlerdir.

Tip7 Ebeveyn: Eğlenceli, pratik çözümleri olan, çocuklarının hayattan zevk almalarını arzulayan ebeveynlerdir.

Tip8 Ebeveyn: Otoriter, çocuklarının hayatta güçlü olmasını arzulayan, sahiplenici ve korumacı ebeveynlerdir.

Tip9 Ebeveyn: Çocuklarına rutin hayat düzeni oluşturmak isteyen, onları destekleyen, dinleyen ve "izin veren" ebeveynlerdir.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.