Hava Durumu

Çocuklarımız ve seçimleri

Yazının Giriş Tarihi: 28.07.2020 06:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 28.07.2020 06:30

Geçenlerde tavsiyeler üzerine aldığım bir kitabı okumaya başladım. Tavsiye eden kişiler de önemsediğim, çocuk gelişimi alanında uzman gördüğüm kişilerdi. Kitabı okurken çok sık şaşırmam, kitabı kısa sürede bitirmeme sebep oldu. İçinde öyle bir bölüme rastladım ki şaşırmam hat safhaya ulaştı. Sizlerle bu bölümün bir kısmını paylaşmak ve biraz da üzerinde durmak istedim.

Yazar, "Yasak Bilgi Yoktur" başlığı altında, çocukların istedikleri bilgiye ulaşabilmesi, kısıtlanmaması gerektiğinden bahsediyordu. İşte kitaptan bazı kısımlar:

"Çocuk, istediği insandan istediği konuda bilgi yahut fikir alabilir. Sonunda hangi düşünceleri kendisine yakın bulacağı, çocuğun kendisine kalmıştır."

"Çocuk olarak, ulaşabildiğim ve dinlemek istediğim her tür bilgiyi dinleyebilir ve kararımı kendim veririm. Eğer biri herhangi bir bilgiye ulaşmamın sakıncalı olduğunu ya da inandığım bir düşüncenin yanlış olduğunu söylerse bu, istismardır."

Umuyorum ki siz de şaşırmışsınızdır. Pedagoji dediğimiz terim üzerinde duralım şimdi. Kelimenin aslı "paidagogeo"dur. Ve paidagogeo, paid=çocuk ve ago=yönetmek kelimelerinden türemiştir. Kısacası pedagoji, "çocuk yönetmek" anlamına gelmektedir. Peki, öneminden gerekliliğinden sıkça bahsedilen pedagojiden bu denli uzak bir cümle nasıl olur da kullanılır? Ya da nasıl olur da bu cümlelerin yazılı olduğu bir kitap bu denli gözde olabilir? Bilmiyorum.

Ama bildiğim bir şey var ki bizler ebeveynleri olarak çocuklarımızın güvenliğini sağlamak zorundayız. Çocuğumuzun güvenliğini sağlamak, yalnızca fiziksel anlamda zarar verecek dış unsurlardan korumak değildir. Güvenlik, çocuklarımızı bütün tehlikelerden korumayı gerektirir maddi ve manevi. Çünkü biliyoruz ki çocukların beyin gelişimleri henüz tamamlanmamıştır. Ve bu durumda da çocukların iradeli olma, karar verme, mantık çerçevesinde düşünme gibi becerileri tam anlamıyla gelişmemiştir. Bu çerçevede asıl istismar, çocuklarımızı kendi kararlarıyla baş başa bırakmak, verecekleri kararlarla ilgili rehberlik etmemek, yol göstermemek, sınırsız özgürlük tanımak olacaktır.

Bizler ebeveynleri olarak çocuklarımızın,

Okuyacakları kitapları seçmeliyiz.

Gidecekleri okulu seçmeliyiz.

İzleyecekleri çizgi filmleri, oynayacakları oyunları ve oyuncakları seçmeliyiz.

Büyüyecekleri ortamı seçmeliyiz.

Seçmeli ve seçimlerimiz arasından çocuklarımıza seçme hakkı tanımalıyız. Kısacası, çocuklarımıza vereceğimiz özgürlük, sınırlı özgürlük olmalı.

O yüzden kitaplarla, oyuncaklarla, çizgi filmlerle, çocuğumuzun arkadaşlarıyla, komşularımızla, çocuğumuzu etkileyebilecek her alanla ilgili bilgi sahibi olmak zorundayız.Bilgi sahibi olmak ve çocuğumuza giden yolu bulmak zorundayız ki çocuğumuza doğruyu bulma yolunda yol gösterebilelim.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.