Hava Durumu

Çocuklarda tırnak yeme

Yazının Giriş Tarihi: 18.08.2020 07:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.08.2020 07:30

Davranış bozuklukları arasında yer alan tırnak yeme, ebeveynleri oldukça kaygılandıran bir konudur. Kaygı, ebeveyni yıpratır ve çocuğa karşı olumsuz söz ve fiillerde bulunma kapısını açar. Hâlbuki tırnak yemenin altında zaten stres unsuru varsa çocuk tırnak yemeyi bırakmak yerine tırnaklarına karşı daha da bir iştahlanır.

Anne ve babaların kaygılarını azaltmak adına öncelikle çocuklarda tırnak yeme oranlarından bahsedelim. Tabii bu oranlar durumu normalleştirmez fakat 'yalnız benim çocuğum mu tırnaklarını yiyor' düşüncesinden ebeveyni kurtarır ve kaygıyı normal düzeye indirir. 

  • Tırnak yeme, genellikle 3-4 yaşlarında başlar.
  • Yapılan araştırmalar, çocukların %33'ünün tırnak yediğini gösteriyor.
  • Ergenlik döneminde yoğun duygular nedeniyle de tırnak yeme %45 oranlarına çıkıyor.

Peki, çocuk neden tırnaklarını yer?

  1. Modelleme, taklit etme çağında olan çocuklar çevrelerini çok iyi gözlemlerler, gördükleri davranışları veya duydukları kelimeleri benliklerine yerleştirirler. Anaokuluna başlayan bir çocuğun okulda diğer arkadaşlarında gördüğü olumsuz davranışları veya işittiği küfür içerikli kelimeleri evde kullanmaya başlaması gibi evde, okulda ya da çocuğun vakit geçirdiği herhangi bir ortamda tırnak yiyen birilerinin olması çocuğu tırnak yemeye itebilir.
  2. Tırnak yeme, psikolojik kökenlidir. Bu durum da bizlere tırnak yemenin altta yatan farklı problemlerden kaynaklanabileceğini gösterir:
  • Kardeş kıskançlığı
  • Anne-baba ilgisizliği
  • Fiziksel şiddet
  • Karşı taraftan gelen eleştiri, azarlama, alay etme, dalga geçme
  • Baskıcı aile tutumu
  • Yeni bir ortam

Altta yatan problem belirlendikten sonra çözüm yoluna gidilmesiyle, baskı ve stresin ortadan kalkmasıyla umulur ki tırnak yeme problemi de ortadan kalkacaktır.

  1. Yapılan bir araştırmaya göre kişilerde tırnak yemeye iten problemler ortadan kaldırılsa bile tırnak yemenin devam ettiği görülmüştür. Bu durum bizlere tırnak yemenin alışkanlık haline gelebileceğini gösterir. Özellikle çocuklarda tırnak yeme, kısa zamanda fark edilip üzerinde durulmaz ve geçiştirilirse alışkanlık haline dönmesi olasıdır. Alışkanlık haline gelmiş bir davranışın ortadan kaldırılması ise irade gerektirir. Bu durumda da yapılması gereken çocukla işbirliği yapmak, tırnak yemenin zararlarından bahsetmek, elleri ya da ağzı oyalamak, hatırlatıcı unsurlar kullanmaktır. Unutmayalım ki alışkanlığı ortadan kaldırmak uzun bir süreç ve sabır ister.
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.