Hava Durumu

Çocuklar ve korkular

Yazının Giriş Tarihi: 01.09.2020 06:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 01.09.2020 06:30

Konu insan sağlığı olduğunda önleyici tedbirler almak, sağlık bozulduktan sonra uygulanan tedavilerden çok daha önemlidir. Asıl amaç, sağlığın bozulmasına izin vermemektir.

İnsan ruh sağlığı açısından da bu, böyledir. Ve tabii ki çocuklarımız açısından da...

Korku, soyut bir kavram olsa da etkileri fizikseldir. Korktuğumuzda titreriz, kalp atışımız hızlanır, nefesimiz daralır, kızarırız vs. Korku, hayatta ihtiyacımız olan güven duygusuyla tamamen zıt anlamlar ifade eder. Korkuyorsak, güvenmiyoruz demektir. Kimi zaman yaşadığımız ortama kimi zaman yaşadığımız insanlara kimi zaman daha spesifik şeylere... Tedbirin, tedaviden önce gelmesi gerektiğinden korkuyu yaşamamak ya da çocuklarımıza korkuyu yaşatmamak yolunda çaba sarf etmek öncelikli hedefimiz olmalıdır. Çocuklarımızın korku yaşamamaları için de onların nelerden korkabileceğini bilmek gerekir. Peki, çocuklar nelerden korkarlar? Bir çocuk korkuyorsa öncelikli bakmamız gereken alan neresidir?

EKRAN

Videolar, çizgi filmler, diziler, filmler, oyunlar ve haberler... Çocuğa ekran üzerinden sunulan ne varsa her biri korkuya kapı aralayan birer araç haline gelebilecektir.

Bizim gururumuzu okşayan savaş sahneleri olan film ve diziler çocuğa korku salacaktır.

Haber izlerken dünyadan kopuş yaşadığımız anda çocuklarımız 4 ölüyü, kamyonun altında kalan insanları, intihar eden adamı, depremden sağ kurtulamayıp cesedi çıkarılan çocukları izleyecek ve daha dünyayı tanımaya çalışan çocuk için asıl ihtiyacı olan güvenmek duygusu yerle bir olacaktır.

"Sevimli" çizgi filmlerdeki "öcü" karakterler korkutacaktır kimi zaman çocuklarımızı, kimi zaman da ani ses yükselmeleri korkutacaktır.

Bilişsel anlamda gelişsin diye verdiğimiz tabletler, açtığımız masum oyunlar korkutacaktır bazen de çocuklarımızı.

Çocuğun ne izlediği değil, ne algıladığıdır önemli olan. Ve biz yetişkinler çocuklara ekranlardan neler aktığını tam anlamıyla bilemeyiz. Bu alanı kontrol edebildiğimiz tek ve en etkili araç ise tuşlardır: Televizyon, klavye, tablet tuşları. Özellikle de "kapatma" tuşları...

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.