Hava Durumu

Çocuk ve ebeveyn mizacı

Yazının Giriş Tarihi: 05.11.2020 07:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 05.11.2020 07:30

Özellikle son zamanlarda sosyal medyada sıkça karşılaştığımız bir durumdan bahsetmek istiyorum sizlere. Çocukta ortaya çıkan her 'problemin' arkasından ebeveynlere yüklenmek... Hatta bazı kişiler özellikle ebeveynleri eleştirerek sosyal medyada var olmaya adıyorlar kendilerini. Sebebini düşünüyorum ben de: "Neden çocuk denilince direk ebeveyn tutumlarından dem vurulur?"

Onlara kalırsa bu durum da kendi ebeveynlerinin onları yetiştirme tarzından kaynaklanıyor olabilir. Bu konuya "Ebeveynlere suizan beslemek" yazımda bahsetmiştim. Çocuğun üzerinde, davranışlarını, düşüncelerini, duygularını etkileyen tek faktör 'ebeveyn tutumları' değildir. Eğer siz bunun çığırtkanlığını sosyal medya üzerinden yaparsanız -ki bu gerçekten çığırtkanlıktır- robotlaşmış anne-babalar türemeye devam edecek ve herkes herkesin çocuğunu sevme biçimini, disipline etme biçimini, oyun oynama biçimini eleştirmeye başlayacak. Ve tek tip anne babalar türeyecek toplumda. Yapmayın. Çocuk üzerinde etkili olan yalnız ebeveyn tutumları değildir.

Çocuk üzerinde etkili olan asıl faktör mizaçtır. Eğer siz bu konuyu devre dışı bırakırsanız çocuk üzerinden yaptığınız her yorum hatalı olacaktır ve ebeveynleri yargılamak sizin için normalleşecektir.

Çocuğa ve ebeveyne gerçek anlamda yardım etmek istiyorsak eğer çocuğun ve ebeveyninin mizaç yapısını öğrenmemiz şarttır.

Nedir peki bu mizaç yapısı? Mizaç yapısını bilmek nasıl bir kolaylık sağlar bize?

  • Çocuğun ve ebeveyninin bu dünyadaki arayışını, beklentisini öğreniriz.
  • Korkularını ve nelerden kaçındığını anlarız.
  • Nelerin onu motive ettiğini,
  • Nelerin strese soktuğunu,
  • Nelerin rahatlattığını kavrarız.

İşte hem ebeveyn hem çocuk için bunları bilmek problemin asıl kaynağının ne olduğunu ve hatta problem olup olmadığını anlamamızı sağlar. Yargılayıcı olmadan gerçek anlamda yardımcı olmamıza ön ayak olur.

  • Silah her çocuğun dikkatini çekmez.
  • Depremden her çocuk etkilenmez.
  • Çocuğu ne kadar zorlarsa zorlasın her ebeveyn bağırmaz.
  • Her ebeveyn çocuğuna sert sınırlar koymaz.

Mizaç, çocuk ve ebeveynler arasındaki iletişim biçiminin en önemli belirleyicisidir.

Sevgili ebeveynler davranış ve tutumlarımızı düzenlemeye çalışalım ve daha kaliteli ebeveynlik yapmak için uğraşalım. Fakat paranoyak ebeveyn olmaktan da bir o kadar kaçınalım. Kaliteli ebeveynlik yapmak için de lütfen hem kendi mizacımızı hem çocuğumuzun mizacını öğrenelim. Danışmanlık alarak, kitaplarla ya da eğitim videolarıyla...

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.