Hava Durumu

Çocuğum için ideal meslek

Yazının Giriş Tarihi: 31.12.2020 07:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 31.12.2020 07:30

Eğitim sistemimizin yanlışlığından dem vururuz öğretmenler, ebeveynler, öğrenciler olarak. Fakat maalesef bu eleştirilerimizle yalnızca alkışlanır, çoğu zaman bir adım dahi öteye gidemeyiz. Alacağımız eğitimin seyrini puanlarımız ve toplum belirler. Bilirsiniz ki her derste başarılı olan öğrenciler de en yüksek puanlı bölümü ve üniversiteyi tercih ederler.

Bizler de: "Bu ne biçim eğitim sistemi." der ve söylenmeye devam ederiz. Halbuki sorumlu olduğumuz ilk alan ailemiz ve çevremizken, bizler toplumun değişmemesinden yakınıp dururuz.

Sonrasında ne mi olur?

Sanatçılık yapan doktorlar,

Danışmanlık yapan veterinerler,

Okullarda müdürlük yapan mühendisler,

Ticaretle uğraşan öğretmenler türer çevremizde.

Bu kişiler çoğu zaman asıl mesleklerinde kendilerini bulamayıp kendini bulacakları mesleklere geçiş yapan insanlardır. Bunun için fırsatı ve maddiyatı olmayan kişiler ise söylene söylene mesleklerini yapmaya devam ederler.

Peki, meslek seçimi yaparken neye dikkat edeceğiz? Kendimizi nasıl bulacağız? Ya da çocuğumuzun meslek seçimi yapması konusunda nasıl yardımcı olacağız?

Tabii ki, doğuştan getirdiğimiz ya da çocuğumuzun doğuştan var olan çekirdeğini keşfederek ve bu keşif doğrultusunda araştırmalar yaparak yardımcı olacağız hem kendimize hem çocuğumuza. Yalnız çocuk üzerinden örneklendirmelerde bulunalım.

Mesela çocuğumuz liderlik vasıfları olan kontrol etmeyi seven ve kontrol edilmekten hoşlanmayan, adaletli, haksızlık karşısında kendi hakkını da diğer insanların haklarını da savunan, hayır demekten korkmayan bir yapıya sahipse diyebiliriz ki bu çocuk ileride yöneticilik yapabilir ve biz bu alanda seçimler yapmasına ön ayak olabiliriz.

Belirsizlikten hoşlanmayan, tehlikeleri sezen, risk almaktan kaçınan bir çocuğunuz varsa memuriyet, kendini bulacağı en güzel alan olacaktır.

Duygusal, empati gücü yüksek, duygularını rahatlıkla ifade edebilen, anlayışlı, sıcakkanlı, samimi bir çocuğunuz varsa öğretmenlik, danışmanlık onun için ideal mesleklerden olacaktır.

Dünyayı anlamlandırmaya çalışan, insanları anlamaya çalışan ve en çok da anlaşılmaktan hoşlanan bir çocuğunuz varsa yetenekleri doğrultusunda sanata yönlenmeli bu çocuk.

Bu örnekleri çoğaltabiliriz.

Meslek seçiminde önemli olan Hz. Hamza karakterindeki bir çocuğu Hz. Osman gibi olmaya zorlamamak, Hz. Osman karakterinde olan bir çocuğu da Hz. Hamza olmaya zorlamamaktır. Her insanın bu dünyaya katacağı değerler bambaşkadır.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.