Hava Durumu

Boğulma hissi

Yazının Giriş Tarihi: 11.03.2021 06:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 11.03.2021 06:30

Olayların içinde boğulduğunuzu hissettiniz mi hiç? Ya da zihninizin uçuş uçuş olduğunu, dikkatinizi toplayamadığınızı, yemeğin tuzunu kaçırdığınızı, sebepsiz yere öfkelendiğinizi, kalbinizin sıkıştığını, çırpındığınızı ama çırpındıkça da daha da dibe vurduğunuzu...

Herkes muhakkak yaşıyordur bu tür durumlar. Çünkü dünyadayız, insanız ve bakış açılarımız farklı. Olaylar bizim yorumlayış biçimimize göre anlam kazanıyor.

Bizi üzen olaylar yaşadığımızda o olayı çoğu zaman duygularımız yoğunken çözümlemeye çalışırız. Nasıl olabilir?

Başıma neden böyle bir şey geldi?

Bu işin altından nasıl kalkabilirim?

gibi sorularla kendimizi yıpratmaya, olayı dışarıdan gözlemlemeden içinde nefes alamamaya başlarız. Halbuki o sırada duygularımız devrededir ve mantık işin içinden çıktığında asla çözüme kavuşamayacağız hissini yaşatır bizlere.

Olayı sağlıklı bir şekilde yorumlayabilmek için öncelikle 'uzaklaşmak' gerekir. Zihnen ve bazen de bedenen.

Uzaklaştıktan sonra problemi sıcağı sıcağına çözümlemeye çalışmak yerine bir süre kendimize izin vermek, yaşanan durumun şokunu atlatmamızı kolaylaştırır. Çünkü zaman, problemi çözmese de yaşananları sindirmemizi sağlar.

Bizi üzen, ağlatan, öfkelendiren, şok geçirmemize sebep olan olaylar aslında bizim kendimizi tanımamız için iyi birer fırsattır. Düşünme yeteneğimizi kaybetmediğimiz müddetçe... İşte o düşünme yeteneğini yeniden kazanmamız için olaylarla aramıza bir süre mesafe koymamız gerekir.

Sonrasında olayı değil, kendimizi sorgulamamız önemlidir. Sayacağım maddeler size bu konuda yardımcı olabilir:

  • Ben bu olay karşısında neden öfkelendim/üzüldüm/kendimi kötü hissettim?
  • Beni bu olayda rahatsız eden şey neydi?
  • Ben hangi ihtiyacımı karşılayamadım?

Bunları cevaplayamıyorsanız eğer bir kalem kağıt alın elinize ve yaşananları yazmaya çalışın. Bakalım neler dökülecek dilinizden.

Yazmayı değil konuşmayı seviyorsanız akl-ı selim birini alın karşınıza ve anlatın.

Kendinizi, ihtiyaçlarınızı ve korkularınızı anlamaya çalışın. Suyun içinde boğulmak yerine sırt üstü yüzün ve rahatlayın. Öğrenmek isteyene yaşanan her şey öğretmendir.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.