Hava Durumu

Bir hatırlatma yazısı: Okuma

Yazının Giriş Tarihi: 08.10.2020 07:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 08.10.2020 07:30

Televizyonun, tabletin, telefonun zararlarından bahsederken alternatif sunmanın gerekliliğinden de bahsediyoruz daima. Yalnız çocuklar için değil biz yetişkinler için de. Hatta önce yetişkinler için. Çünkü evdeki disiplin önce anne babanın kendini disipline etmesinden geçer. Sonrasında çocuğa sirayet eder. Biliyoruz ki çocuklar yetişkinleri izlerler. Bugünkü yazımızda hem çocuklar için hem biz yetişkinler için ekrana en faydalı alternatif olan kitap okumayı ele alacağız. Kitap okumanın gerekliliğinden, kitapta seçici olmamız gerektiğinden ve hayatımıza nasıl geçireceğimizden bahsedeceğiz.

Kitap okumanın bireye, aileye, topluma faydalarını hepimiz az çok biliyoruz. Fakat hatırlatılmayan ya da kendimize hatırlatmadığımız her konu unutulmaya yüz tutmuştur. Bizler de bu konuda aynı zamanda hatırlatıcı olmak istiyoruz.

  • Kitap okumak, ilgilendiğimiz alanda ya da mesleğimiz konusunda uzmanlaşmamızı sağlayacaktır. Uzmanlaşılan bir konuda fikir yürütmek ve projeler üretmek hem ruhsal doygunluk sağlayacak hem de topluma faydalı işler ortaya çıkacaktır.
  • Kitap okumak, kelime dağarcığımızın artmasına ve diksiyonumuzun düzelmesine bir vesiledir. Bilmemiz gereken bir şey de var ki dil, düşünme biçimimizi dahi etkiler.
  • Gününü dolu dolu yaşayan insanlardan "sıkıldım" ifadesini duymak çok güçtür. Boş olan, boş kalan insan sıkılır. Günümüzün boşluk kısımlarını kitap okuyarak değerlendirmek ruhumuza şifa olacak ve sıkılmaya vakit bırakmayacaktır.
  • Kitap okuyarak özellikle de hayatımıza yön veren kitaplar okuyarak pozitif bakış açısına sahip olabilir, kendimizi tanıyabilir, durumlar karşısında verdiğimiz duygusal tepkileri minimize edip mantık çerçevesinde yorumlama yeteneği kazanabiliriz.
  • Problemlerimize pratik çözümler bulabilir ve karar mekanizmamızı aktif hale getirebiliriz. Bu sayede beyin ve vücut uyuşukluğundan kurtulmuş oluruz.
  • Yığınla uyarıcının olduğu çağımızda dikkat dağınıklığı yalnız çocukların değil yetişkinlerin de problemlerinden. Kitap okumak ise odaklanma yetimizin gelişmesini sağlayacaktır. Bu durum da anlama kabiliyetimizi arttıracaktır.
  • Zamanın hızla aktığı, işlerin yetişmediği bu çağda kitap okumak yavaşlamamızı, sakinleşmemizi sağlayacak ve sekine halinde olmanın hazzını bizlere yaşatacaktır.

Bilmeliyiz ki kitap okumak eylemi, bizlere ve topluma fayda vermesi açısından tek başınayeterli değildir. Kitapta seçici davranmak gereklidir. Ömür az, kitaplar çoktur. O yüzden tavsiye kitaplara kulak vermek elzem hale gelmiştir. Hayatımıza yeni bir bakış açısı kazandırmayan, tam tersine ufkumuzu daraltan, dilimizi yozlaştıran, yalnız dizi tadında olan kitaplar maalesef geri dönüşüme gitmeye daha layıktırlar.

"Damlaya damlaya göl olur" felsefesince bir anda çok kitap okumak değil az olsa da süreklilik kazanmış okumaların katkısı büyüktür. Günde 10 sayfa kitap okuyarak ayda 300 sayfalık bir kitabı bitirebiliriz. Fakat unutmayalım ki bir işin süreklilik kazanması için kişinin planlı, düzenli ve disiplinli olması gerekir. Sabah saatleri ise kitaptan en iyi verimi almak için ideal saatlerdir.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.