Hava Durumu

Alışmak

Yazının Giriş Tarihi: 23.11.2021 06:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 23.11.2021 06:30

Fobiler ve OKB'nin tedavisinde sıkıntı veren şeye maruz kalma sonucunda ilk zamanda sıkıntının şiddeti artar ve bir pik noktasına ulaşır. Daha sonra maruz kalma devam ettikçe sıkıntının şiddeti azalmaya başlar. Kısacası sıkıntı şiddetlendikten bir süre sonra "alışma" dediğimiz durum ortaya çıkar ve kişiye sıkıntı veren her neyse normalleşme başlar.

Hadi dizilerde, filmlerde, sokaklarda gördüğümüz sahneleri düşünelim. Televizyonda ilk kez öpüşme sahnesi gördüğümüzde nasıl tepki vermiştik? Reklamlarda çıplaklıkla karşılaştığımızda, sokakta ilk zinanın farklı halleriyle şahit olduğumuzda verdiğimiz tepkiler nasıldı?

Gözlerimizi kapatmadık mı?

"Bu ne böyle!" deyip kanal çevirmedik mi?

Sokak değiştirmedik mi?

"Allah hidayet versin." deyip arkalarından dua etmedik mi?

Peki, şimdi bize ne oldu? Çocuklarımızdan utanıp da izleyemediğimiz diziler, ne oldu da akşamlarımızın vazgeçilmezleri oldu?

Alışma, tedavi sürecinde olmasını beklediğimiz ve bunun için uğraş verdiğimiz bir şeyken bazı durumlar için tehdit edici, can yakıcı olabilir. Toplumun ifsatı da yine 'alışma'yla gerçekleşir maalesef.

Normal olmayan her neyse ilk karşılaştığımızda müthiş sıkıntı yaşar sonrasında göre göre, duya duya kabul etmeye ve normalleştirmeye başlarız.

Sizce bozulmamış bir toplumu ve insanı korumak mı güçtür yoksa bozulmuş olan bir toplumu ve insanı iyileştirmeye çalışmak mı?

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.