Hava Durumu

Öfke bağımlısı mıyız?

Yazının Giriş Tarihi: 31.01.2022 07:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 30.01.2022 04:34

Ne üzücü ki stres üzerine kurulu bir hayat yaşıyoruz ve adeta öfke bağımlısı olmuşuz! Peki neden bu kadar kolay öfkeleniyoruz ve kendimizi yönetemiyoruz? Öncelikle kişi aile içinde yanlış yönetildiği için ilk kopukluk aslında burada başlıyor. Genelde kendini yönetemeyen kişiler, iletişimin zayıf olduğu bir ailede kendilerini ifade edememiş ve buna öfkeyle tepki vermeyi öğrenmiş bireylerdir. Çünkü insan en çok anlaşılmadığında öfkelenir ve sonrasında bunu birçok durumda olağan bir tepki gibi kullanmaya başlar.

Peki insan bu şekilde yaşamaya mahkûm mu, her durumda ilk önce öfkeyle mi tepki verilmeli, sakin olmak bu kadar mı güç? Aslında hayır! İnsan önce öfkenin ne olduğunu ve sebebini bilmeli, sonra da bunu tetikleyen unsurları tespit etmeli. Hiç düşünmeden refleks haline gelmiş olumsuz tepkiler sürekli tekrarlandığında, kişiyi ve çevresini yıpratır. O yüzden kişi durumunun farkına varmalı kendini nasıl yönetmesi gerektiğini öğrenmelidir. Bu mümkündür ve sanıldığı kadar zor da değildir. En azından öfke anında düştüğümüz durumdan daha zor olamaz! Tabi ki sonrasında doğurduğu sonuçlar da cabası. Özellikle çevremizde bu durumdan birebir etkilenen insanlar da varsa; öfkemizi yönetmek elzemdir. Örneğin; öfkeyle çocuk yetiştirilmez, öfkeyle yöneticilik ya da öğretmenlik yapılamaz çünkü öfkeli olmak asla otorite değildir! Öfkeyle iletişim kurulmaz çünkü bu bizi anlaşılmaz kılar. Öfkeyle verilen tepkiler ve alınan kararlar her zaman yanlıştır! İşte bu sebepledir ki; öfkenin hayatımızı yönetmesine izin vermek büyük hatadır! Çünkü bu duygu dozunda yaşanmadığında kişinin mantık çerçevesinde düşünmesini ve davranmasını engeller. Yoğun ve uzun süreli strese yol açtığı için de kişi hata üstüne hata yapar. Sonucunda mutsuz ve huzursuz bir hayat kaçınılmazdır.

İşte bu sebeple yerli yersiz her şeye öfkelenmeyi bırakıp şöyle bir etrafımıza bakmalıyız.Çünkü yaşadığımız her şeye öfkeyle tepki verirken o kadar çok şeyi kırıp döküyoruz ki verdiğimiz zararın farkına bile varmıyoruz.Öfkeyle kalkıp öfkeyle oturmayı öyle huy edinmişiz ki, bu defa zararın neresinden dönsek kâr edemiyoruz!

Sağlıcakla ve farkındalıkla kalın.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.