Hava Durumu

Niyetimiz halis olsun

Yazının Giriş Tarihi: 13.12.2021 07:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 13.12.2021 07:30

Ne güzel şeydir niyet! Özümüzde kim olduğumuzu belirleyen yegâne unsurdur. İnsanın amelleri bile niyetiyle şekillenir. Eyleme dönüşen her niyet adeta hayatımızın gidişatını belirler hatta kökten bile değiştirebilir. Kötü niyetler eninde sonunda kötülük olarak vücut bulur ve hem sahibine hem de çevresindekilere hayatı zindan eder. İyi niyetle yapılan her eylem ise bu kötü niyetli kişilerle aramızda adeta duvar olur. Örneğin hayırsever bir zengin birçok hayır yapar fakat niyeti reklam yapmak ve takdir toplamaktır. Yaptığı şey ticaret ve reklamdan ibaret kalır o yüzden de ona hiçbir hayır katmaz. Ama aynı şekilde başka bir hayırsever bunu gizliden, sadece hayır niyetiyle yaptığında bu sadaka ve gerçek iyiliktir. Yani özetle asıl amel niyetle belli olur.

Gelelim bir de düşünce açısından niyete. Bir insana olumlu ya da olumsuz niyet beslemek de bizi çok farklı anlamlarda şekillendirir. Tabii karşı tarafın bize karşı niyeti de başka bir durum. Bu niyeti doğru anlamak bizi birçok olumsuzluktan koruyabilir. Ya da o niyeti yanlış anlamak da bizi zor duruma düşürebilir. Niyet okumak her ne kadar imkânsız gibi dursa da insan sezgilerini doğru kullanarak çoğu tehlikeyi hissedebilir. Aslında biz her ne kadar farkında olmasak da bilinçaltımız karşımızdaki kişinin zihninde olan biteni okur. Biz bunu bilinçli zihnimizle algılamadığımız için ancak hissetmekle farkına varmış oluruz. Bir de niyet arama konusu var ki bu da aslında bir hayli yorucudur. Burada hissetmekten ziyade öyle olduğuna inanmayı tercih ederiz.

Algılama biçimimiz olumsuzsa genelde art niyet ararız. Aslında bu bizim açımızdan birçok durumu zorlaştırır. Olanın dışında olduğuna inandığımız şeyi ararız ve sonunda da buluruz. Burada herhangi bir niyet aramakla yorulacağımıza asıl niyeti anlamaya odaklansak bu bizim için çok daha kârlı olacaktır ve ne yapmamız gerektiğine dair doğru karar vermemizi sağlayacaktır. Bazen de niyetimiz iyi olduğu halde yöntemimiz yanlıştır ve bu da yanlış anlaşılmamıza sebep olur. Öyleyse şunu diyebiliriz ki; doğru niyet, doğru yöntemle doğru eyleme dökülürse değerlidir. Yani biz niyetimizi doğru şekillendirirsek o niyet de bizi doğru yönlendirir. İnşallah her zaman niyetimiz halis çabamız gönülden olsun.

Sağlıcakla ve farkındalıkla kalın.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.