Hava Durumu

Neden Z kuşağı?

Yazının Giriş Tarihi: 06.06.2022 07:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 05.06.2022 04:58

İnsanlığın ya da daha doğrusu “gençliğin sonu mu geldi de bu nesle “Z” kuşağı deniyor? Acaba kaç kişi bunun sebebini merak etti de sorguladı? Anlaşılan insanlık için alfabenin sonuna gelinmiş görünüyor! İyi de insanlık var olmaya devam ediyorsa bu şekilde adlandırıldığına göre; birileri bir şeylerden mi haberdar ya da bir plan mı var da bu kadar rahat konuşabiliyorlar!

Eğer ki insanlık yok olmadan bu terim kullanılıyorsa; o zaman var olan insanlık yok hükmünde olacak olabilir mi? Aslında düşünürsek bir bakıma bunun temelleri de ciddi anlamda atılmış durumda! Bizim yerimize düşünen ve karar veren yapay zekâ z kuşağının sorgulama yetisini tamamen ortadan kaldırmış durumda! Önce zihni tembelleştirilmiş insan, bedenen de ne yazık ki uyuşmuş durumda. Hazırcılık hayat düsturu haline gelmiş, sorgulamadan her şeyi kabul eden, akıl, mantık ve idrak yeteneğini kaybetmiş, birileri için tabir yerindeyse “zararsız” hükmündeki bir nesil, tabii ki de tüm bu özellikleri taşıyan insan neslinin sonu olmasın da ne olsun. İnsan yok olmuyor aslınsa, insani vasıflara sahip insanlık yok oluyor. İnsanı tüm canlılardan ayıran en önemli özelliği akıl ve idrak yeteneğidir çünkü düşünen ve sorgulayan varlığa insan denir. Hayvanlardaki akıl sadece eğitilip emre itaat için vardır. Kendisine öğretilen neyse sorgulamadan onu yerine getiren hayvanlardır insanlar değil! O zaman bizi farklı ve üstün kılan bu özelliği doğru şekilde ve ne kadar kullanıyoruz bunu tekrar düşünmeliyiz. Çünkü derdimiz sadece bize verilen aklı ve idrak yeteneğini kullanmak değil, aynı zamanda doğru şekilde ve iyi yönde kullanmaktır. Öyleyse elimizden her gün yavaş yavaş kayıp giden şu meşhur “Z kuşağını” özüne döndürme zamanı gelmedi mi? Onlara insan neslinin sonu gibi değil de ümidi olarak davranmalıyız. Bizim bile ümidimizi kestiğimiz bir nesil kendinden nasıl ümitli olabilir ki? Biz onlara zerre değer vermezken onların bize değer katmasını beklemek çok anlamsız değil mi?

İnsan olmayı unutmuş insanlık, kendi bindiği dalı kestiğinin farkına varmalı artık! Şunu çok iyi anlamalıyız ki; kendi eliyle ürettiği yapay zekânın kölesi olmuş insanlıktan olsa olsa “A’dan Z’ye” hayatının kontrolünü kaybetmiş bir canlı olur o kadar!

Sağlıcakla ve farkındalıkla kalın.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.