Hava Durumu

Mutsuzluk kader değil seçimdir

Yazının Giriş Tarihi: 22.03.2021 06:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 22.03.2021 06:30

İçtenlikle katıldığım sözlerden biri; "mutluluk göreceli bir kavramdır" sözüdür. Buna dayanarak ben de şunu söylemek istiyorum; mutluluk kader değil seçimdir. Aynı şekilde aslında mutsuzluk da böyledir. Tıpkı; olumsuz düşünmenin, hayatı kendine zehir etmenin de bir seçim olduğu gibi. İnsan aslında tamamen kendi seçimiyle hayatını kolaylaştırır ya da zorlaştırır. Eğer ki hayatta zor olanı seçersek hayatımız kolaylaşır, kolay olanı seçersek hayatımız zorlaşır. Örneğin kişisel gelişimde ele aldığımız durum şudur; kontrollü bir şekilde yaşamak zordur ve bununla birlikte hayatımızı müthiş kolaylaştırır. İşin kolayına kaçtığımızda; gelişi güzel davranırız, alıştığımız tutumları sergileriz ve kalıplaşmış düşünce yapısı sebebiyle hayata olumsuz bakış açısıyla bakarız. Bunun sonucunda da sürekli olumsuzluklarla karşılaşırız ve mutsuz oluruz.

Tüm bunları değiştirebilmek elimizdeyken işin kolayına kaçmak bizim seçimimizdir. Ya da hayatımızdaki olumsuzlukları değiştirmek ve olumlu bir bakış açısı geliştirmek de böyledir. Evet, öfke ve stresi kontrol etmek, olumlu düşünce kalıpları ve bakış açısı geliştirmek zahmetlidir. Ve bununla birlikte hayatımıza ve bize kattıkları paha biçilmezdir. İşte burada iki seçeneğimiz vardır. Mutluluk ya da mutsuzluk, eziyet ya da konfor. Olayların bizim bakış açımızla şekillendiğini her zaman söylerim. Gassale bir tanıdığım anlatıyor; bir gün iki tane genç kız cenazesi geldi diyor. İlkini yıkamaya çalışıyoruz, annesi cenazeyi o kadar hırpalıyor, bağırıp çağırıyordu ki hem kendini hem de bizi perişan ediyordu. Diğer kızın annesi ise biz yıkadıkça, baş ucunda evladını seviyor, usul usul ağlayıp sessizce hem kendini hem de diğer anneyi teselli etmeye çalışıyordu. İkisinin de acısı aynıydı ama gösterdikleri sabır ve metanet çok farklıydı. Şimdi burada ilk aklımıza gelen şu oluyor; herkesin dayanma gücü, sabrı farklıdır.

O zaman benim aklıma şu soru da geliyor; bu farklılık neden kaynaklanıyor? Allah birini sabırlı ve dayanıklı yaratıp, diğerini dayanıksız ve sabırsız mı yaratmış? Elbette hayır! Bu dünyada güçlü olmayı, sabırlı olmayı bize önce ailemiz, sonra da hayat öğretir. Yaşadığımız hiçbir şey bize acı çektirmek için ya da zulüm olsun diye değildir. Her olayda bir ders bir hikmet vardır. Her olumsuzluk içinde mutlaka güzellik barındırır. O yüzden hadi bir kez daha düşünelim mi?  Mutsuzluk diye nitelendirdiğimiz şey, sakın bizim kendimize yaşattıklarımız olmasın?

Sağlıcakla ve farkındalıkla kalın.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.