Hava Durumu

Motivasyon

Yazının Giriş Tarihi: 16.01.2021 07:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 16.01.2021 07:30

İnsan ömrü boyunca hemen her konuda motive olmaya ihtiyaç duyar. Daha küçücük bir çocukken ayakta tay tay durduğunda anne babasından alkış bekler. Büyüyüp yetişkin olur, güzel bir kıyafet giydiğinde, kendisi her ne kadar beğenmiş bile olsa çevresinden iltifat bekler. Yani insan hangi yaşta olursa olsun, takdir edilmeye ihtiyacı vardır çünkü bu onu motive eder. Bazen okuduğumuz bir yazı, bir görsel, yaşanmış başarı hikâyeleri ya da filmler bizi son derece motive edebilir. Peki motivasyon herkesin ihtiyacı olan bir durum mudur? Elbette ki öyledir. Bir iş insanının işinde yükselmek için, bir öğrencinin sınavda başarılı olmak için motivasyona ne kadar ihtiyacı varsa, bir ev hanımının o kadar ihtiyacı vardır. Çünkü o da yaptığı bir yemeğin beğenilmesinden, üstesinden geldiği işlerin takdir edilmesinden müthiş motive olur. Nedir bu motivasyon biraz açalım o zaman.

Motivasyon kelimesi Latince movere (hareket ettirme, hareketlendirme) kelimesinden gelmektedir. Motivasyon; ihtiyaçları, dürtüleri, istekleri, arzuları ve ilgi alanlarını kapsayan genel bir kavramdır. Kişinin yapabileceklerinin limitini; eğitim seviyesi, yetenek ve potansiyeli, yapabildiklerinin limitini ise özgüven ve motivasyon seviyesi belirler. Elimizden gelenin en iyisini yapabilmek için kendimize güvenmeye ve motive olmaya ihtiyacımız vardır. Başarı için motivasyon şarttır ama hiçbir zaman tek başına yeterli değildir. Hayatta daha başarılı olmayı ve hedeflerimize ulaşmayı hepimiz isteriz. Başarıya giden yolda yapmamız gerekenleri de biliriz. Bunları neden yapmamız gerektiğini ve nasıl yapabileceğimizi, hatta yaptığımızda neler kazanacağımızı, yapmadığımızda neler kaybedeceğimizi de biliriz.

Peki neden yine de yapmamız gerekenleri yapmayız, bizi durduran nedir? Tabi ki atalet! Atalet; harekete geçememek, sürekli tembellik etmek ve adeta üzerine ölü toprağı serilmiş gibi hareket etmektir. Atalet, yani tembellik için en güçlü panzehir, harekete geçmektir. Bir hayalden öteye gidemeyen her hedef, harekete geçmediğimiz için hayal olarak kalmıştır. Motivasyon doğru güdüden motive olmakla başlar. Güdüyü yani davranışı amaca doğru harekete geçiren, yönelten iç durum motivasyondur.

Motivasyonun en temel amacı ise; kişiyi eyleme geçirmektir. Düşünceleri hayata geçirme isteği, en az düşünceler kadar önemlidir. Çünkü başarılı insanlar hedef belirleyerek motive olurlar. Başarılı olmak istiyorsak; ne istediğimizin farkında olmalı, hedefler koymalı ve kendimizi motive edecek yollar bulmalıyız. Ve şunu da eklemek istiyorum ki; insanın başarısızlıklardan motive olması da mümkündür.

Hayatta başarısızlıklarından beslenerek ve motive olarak başarıya ulaşan o kadar çok insan var ki! Einstein'ın da dediği gibi; "hiç hata yapmayan insan, hayatta hiçbir şey yapmayan insandır!" Haydi her ne iş yapıyorsak, onu en iyi şekilde yapalım. Hata yapmak bizim en doğal hakkımız, onu da yapalım. Ama her zaman ders alalım, inanarak kendimizi motive edelim ve yeniden azimle yolumuza devam edelim. Çünkü; hatalar tecrübe, motivasyon da yaşam gücümüz!

Sağlıcakla ve farkındalıkla kalın.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.