Hava Durumu

Menfaatçi kurallar

Yazının Giriş Tarihi: 09.08.2021 06:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 09.08.2021 06:30

İnsan özgür bir varlıktır. Kendi düşüncesinin, davranışının ve kararının sorumluluğunu taşıyan bir iradeye sahiptir. Hem kendi kuralları hem de yaşadığı toplumdaki bu kanunlar ve kurallar sayesinde nizami bir hayat yaşayabilir. Kişi ne kendi kişisel kararlarında kural koyarken ne de toplum kurallarında sadece kendi menfaatini düşünemez! Sadece kişisel kurallarında öncelik kendisidir ve topluma zarar vermeyen, düzeni bozmayan kararlar almalıdır. Kişi kendi kurallarını koyarken nasıl kendi yararına hareket ediyorsa, toplum kuralları da aynı şekilde insan yararına olmalıdır. Aslına bakarsanız insanlık öyle bir hale geldi ki; ne yazık ki aile içi kurallarda bile menfaatler ortaya çıkmaya başladı.

Kişi bir karar alırken önce kendi iyiliğini baz almalıdır dedik ama kendi menfaatlerini demedik! Ya da toplum düzenini sağlarken konulan kural belli bir kişinin ya da kesimin menfaatine yaradığında o artık adil bir kural değildir. İnsan sosyal bir varlık olduğundan her zaman toplum bütünlüğü esas alınmalıdır. Pekâlâ o zaman ben şöyle bir etrafıma baktığımda kişisel kurallardan itibaren, neden önce kişinin kendini sonra da insanları ayrıştığı noktalar görüyorum? Size en basitinden bir örnek vermek istiyorum; trafik!

Bazen öyle şeylerle karşılaşıyorum ki; sanki sanırsınız o anda trafikte sadece kendisi var ve kurallar ona göre belirlenmiş. Hatta kuralları kendi kendine belirleyen bile var da oraya hiç girmeyeceğim. Hatta gönül burada daha nice örnekler vermek isterdi ya neyse... Peki insanın bu kendi menfaatine yarayanı yapma bencilliği nereden geliyor dersiniz? Kreşte öğretmenlik yaptığım zamanlarda bazı velilerim şu konudan yakınırlardı; hocam çocuğum çok maddeci oldu! Oldu mu? Çocuğunuz maddeci mi oldu yoksa siz ona maddeci olmayı mı öğrettiniz? Mesela bu her dediği yapılarak ve her istediği hemen en iyisinden alınarak, daha bir yaşında çocuğa pahalı markalar giydirilerek yapılmış olabilir mi?

"Ama hocam biz onlar için çalışıyoruz her şeyin en iyisine sahip olsun diye uğraşıyoruz" diye aslında yaptıkları yanlışı kendileri itiraf ediyorlardı da haberleri yoktu! Eğer o yaşta bir çocuğa her şeyin onun için olduğunu ve her şeyin en iyisine sahip olması gerektiğini aşılarsanız ve bu şeyler de sadece maddeci şeyler olursa, ileride o çocuktan ne bekleyebilirsiniz? Tabi ki kendini her şeye layık gören ve sadece kendi menfaatlerini düşünen birine dönüşür. Kendi menfaati için kuralları ve kanunları hiçe sayar, başka hiç kimseyi önemsemez. O yüzden yaşadığımız toplumda ve sosyal çevrede hem kendi kurallarımızı koyarken hem de toplum kurallarında bencil bir yaklaşımla davranıp davranmadığımıza çok dikkat etmeliyiz. Yoksa önce kendimizi sonra başkalarını ayrıştırırız ve bunun acısını bir gün mutlaka çekeriz!

Sağlıcakla ve farkındalıkla kalın.    

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.