Hava Durumu

Kendine hak ettiğin değeri vermekten sorumlusun!

Yazının Giriş Tarihi: 25.04.2022 06:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 24.04.2022 01:24

İnsanın birçok ihtiyacı vardır ve bu ihtiyaçlarını bir şekilde doyurması gerekir. İster fiziksel ister psikolojik açıdan olsun, kişinin hayattan zevk alması ve birçok konuda tatmin olması buna bağlıdır.

İnsan son derece değerli bir varlıktır ve bu sebeple önce kendi kendini önemsemesi gerekir. Kendine birçok açıdan iyi bakması ve kendine değer vermesi hayat kalitesini belirler. Kişi bunları başkalarından bekler ve karşılık bulduğunda çok mutlu olur fakat kendi kendine bunları yapmayı bencillik olarak görür. Yani kendine özen göstermeyi, kendini değerli görmeyi bencillikle karıştırır ya da o şekilde öğretildiği için öyle sanır. Anlamsız olan da kişinin bir başkasından beklediği bir davranışı kendine göstermesinin ters görülmesidir. Aslında insan şunun farkında değildir; kendine duyduğu saygı kadar saygıdeğerdir. Kişi kendini önemli gördüğü ve o değeri verdiğinde çevresindeki insanlar da onu değerli görür. Kendine olan özgüveni sayesinde insanlar ona güvenir. Kendine her açıdan özen gösteren insanlar bulundukları ortamda itibar görürler. Kendini donanımlı şekilde yetiştiren bir insanın başkalarına da yararı dokunur ve örnek olur. Yani sözün kısası bizim kendimize layık görmediğimiz hiçbir şeyi bir başkası bize layık görmez! Çünkü bu iş her zaman böyledir; her şeye biçilen değer ederi kadardır, ne kadar ettiği de kendinden kaynaklıdır. Bazen de ederinden fazla değer biçilirse sonu hüsran olur. Yani sonuçta hak edene hak ettiği kadarı olmalıdır ama ne yazık ki bu kural hiçbir zaman yerini bulmaz. Çünkü bu başkalarından beklendiğinde ya boşuna beklenir ya da haksızlık olur. Bu yüzden insana hak ettiği değeri önce kendisi vermelidir. Eğer tüm bu konularda kendimizi doyurmayı başarırsak başkalarından beklentilerimiz de azalır hatta son bulur. Zaten en mantıklısı da budur çünkü kendi değerini biçmiş insanlar, diğer insanların gözündeki değerini de belirlemiş olurlar. Hak ettiği değeri beklemezler, alırlar! Değerini düşürecek insanları da hayatlarında olması gereken konuma koymayı bilirler. Beklentiyle vakit kaybetmektense bu vakti kendilerine değer katmaya harcarlar. En güzeli de kendileriyle meşgul oldukları için başkalarıyla uğraşmaya vakitleri olmaz.

İnsan önce kendinden sorumlu olmasını; sadece hatalarını ve eksiklerini düzeltmekten ibaretmiş gibi görmekten vazgeçmeli! Çünkü insan; hak ettiği değeri verme, özen gösterme ve güvenme konusunda da önce kendinden sorumludur!

Sağlıcakla ve farkındalıkla kalın.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.