Hava Durumu

Kendi halindeki akıllılar

Yazının Giriş Tarihi: 24.05.2021 07:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 24.05.2021 07:30

Bizim jenerasyon iyi bilir, eskiden her mahallenin bir delisi vardı. Biz çocuklar onlara deli derdik, onlarla hem dalga geçerdik hem de çok korkardık. Mahallenin büyükleriyse "kendi halinde" derlerdi."Aklı tam değil" ya da "yarım akıllı" da denirdi. Neden kendi halinde denirdi biliyor musunuz? Mahallenin en zararsızı onlardı da ondan. Kimseye kötülüğü dokunmaz, kimsenin dedikodusunu yapmayı bilmez, kimsenin malına ve namusuna el uzatmazlardı. Sorsan ruh sağlığı bozuk, aklı yerinde olmayan insanlardı bunlar! O zaman kötülüğe aklı ermeyen deliyse akıllı insan ne oluyor?Kendi halinde olanlar yani "deliler" zararsızken, akıllılarniye ne kadardelilik varsa yapıyorlar.Onların ruh sağlığı yerinde değil, bizim yerinde de ne oluyor?

Aklımız başımızda da neden o zaman bu aklı türlü şeytanlığa kullanıyoruz. Asıl bizim birer akıllı olarak "kendi halinde" olmamızgerekirken, kendimiz hariç herkesle uğraşıyoruz. Var olan ve kullandığımız aklımız bizi yeryüzündeki en vahşi canlı haline getirmişken, artık deliden değil, akıllıdan korkmamız gerekiyor. Ve de ne yazık ki en korkunç şeyler en akıllıların başının altından çıkıyor.

İnsan düşünen tek varlık, bu gurur verici bir üstünlük ve büyük bir nimet! Ama, işte asıl marifet nimet değil, nimeti nereye kullandığımızdır. Bir yazarın nimeti kalemidir; marifet olarak ister insanlığı geliştirir, isterse de zehirler. Bir doktorun nimeti neşteridir;marifetiyle can da alır, can da verir. Bir öğretmenin nimeti bilgisidir;nice genci yayetiştirir ya da ziyan eder.İnsanın akıl nimeti, niyetiyle şekillenir ve marifeti ortaya çıkar. Ne yazık ki çoğu zaman da yaptığı ziyanı marifet sayar.Maalesef insan hariç hiçbir canlı kendi cinsine saldırmayı ve yok etmeyi akıl etmez. Aklı yok ki etsin değil mi? O zaman şimdi düşünürsek; akıl denen şey nimet mi yoksa felaket mi?Eskiden her mahallenin birdelisi vardı ve zararsız dolaşırlardı. Şimdi ortalıktaki herkes akıllı ama biz herkesten korkar olduk. Eskiden delilere "kendi halinde" denirdi;şimdiyse kendi halinde olanlar, asıl akıllılar!

Sağlıcakla ve farkındalıkla kalın.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.