Hava Durumu

İnsan olmak için insana muhtacız

Yazının Giriş Tarihi: 06.01.2021 06:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 06.01.2021 06:30

1920 yılında Hindistan'ın Bengal bölgesinde Singh adlı adam doğada yürürken bir kurt ve iki yavrusuna rastladı. Fakat biraz yaklaşınca yavruların kurt değil iki kız çocuğu olduğunu anladı. Bölge halkıyla birlikte anne kurdu öldürerek kız çocuklarını yakaladılar ve eşinin çalıştığı yetimhaneye getirerek gözlem altına aldılar. Amala ve Kamala ismini verdikleri kız çocukları tıpkı birer kurt gibi davranıyorlardı. Diğer çocuklardan uzak durdukları ve insan davranışları sergilemedikleri için gelişim göstermeleri bir hayli zordu.

Küçük kızlar ellerini yere koyarak adeta dört ayak üstünde yürüyor, yemekhaneden çiğ et çalıp yiyor, suyu dilleriyle içiyor ve yemeklerini ellerini kullanmadan ağızlarıyla yiyorlardı. Dilleri kurtları andırır biçimde hep dışarıdaydı. Amala ve Kamala tıpkı kurtlar gibi gece yarısı ulumaya başlıyorlardı. Yanlarına yaklaşıldığında dişlerini göstererek çoğu zaman ısırmaya çalışıyorlardı.

Diğer çocuklara göre gelişmiş koku alma duyusuna, çok hızlı hareket etmeye geceleri çok daha iyi görebilme kabiliyetine sahiptiler. Ne yazık ki insani yaşam koşullarına uyum sağlamaları çok zordu ve nitekim de öyle oldu. Bir yıl sonra küçük kız kardeş Amala yaşamını yitirdi. Yetimhane koşullarına az çok alışan Kamala da yavaş yavaş güçsüz düşmeye başladı ve sonunda hastalandı. Tüm çabalara rağmen iyileşemeyen Kamala da Kasım 1929 yılında yaşamını yitirdi. Onlar insan olmayı öğrenmedikleri için ve adeta doğal yaşam alanlarından koparıldıkları için daha fazla insani koşullara dayanamadılar. Bu hikâyenin ortaya çıkardığı en önemli gerçek şu ki; bizim insan olmak için başka insanlara ihtiyacımız var!

Demek ki insan taklit yeteneği sayesinde yalnızca hayvanî yaşam koşullarını bile benimseyerek insan olmaktan çıkabiliyor. Bizi insan yapan ve şekillendiren yine insan! Elbette ki insanlar içinde seçim şansımız da var. Yani ne tür bir insan olacağımız bize bağlı. Sonuçta eğitim ve öğrenme olmadığında, insan en vahşi ve en tehlikeli canlı olabiliyor. İşte tam bu noktada şunu da eklemek istiyorum ki o da; vicdan ve merhamet. Çünkü dünya üzerinde son derece iyi eğitimli ve donanımlı katiller ve psikopatlar olduğunu göz ardı edemeyiz. O yüzden insan denen varlık önce vicdan ve merhamet duygusuyla, erdemlerle yetiştirilmeli. Eğer böyle olmazsa insan olmaktan ziyade her şey olunabilir. Hem de en eğitimlisi ve en vicdansızından! İnsan olmanın hakkını vermek için, insanlığa ne verdiğimiz çok önemli. Mademki insan olmak, insanlarla birlikte olmaktan geçiyor, o zaman insanlık vasıflarımızı yüceltelim. Doğruyu örnek alalım ve örnek alınan doğru olalım!

Sağlıcakla ve farkındalıkla kalın.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.