Hava Durumu

Biz kendimize güvenmezsek kimse güvenmez

Yazının Giriş Tarihi: 16.12.2020 07:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 16.12.2020 07:30

Güven duygusu bizim için gerçekten hayati önem taşır. İnsan bu duyguya muhtaç olarak dünyaya gelir. Bir bebek düşünün, korktuğunda annesinin kucağında kendini güvende hissettiği için hemen sakinleşir. İnsanın barınma ihtiyacı bile öncelikle kendisini güvende hissetme gereksiniminden doğar. İnsan güvende olmadığını hissettiğinde paniğe kapılır ya da saldırganlaşır. Güvende hissetmeyi bu kadar ele almışken, insanın güvenme ihtiyacını da ele alalım. Bu duygunun ne kadar kritik olduğunu anlatmaya sanırım şu örnek bile yeterli. Uzmanlar diyor ki; yapılan araştırmalar sürekli tebessüm ifadesine sahip insanların daha güvenilir olduğu açıklanmış.

Tebessüm ve güven, ilginç değil mi? "Güvenilir insan" cümlesi bile içimizde nasıl güzel bir his uyandırıyor. İnsan bu kadar güvende olmaya ve güvenmeye ihtiyaç duyarken, neden kendisine karşı bu duygudan mahrumdur peki? Evet maalesef çok fazla özgüven eksikliği yaşayan insan var ve bu insanlar da kimsenin kendisine güvenmediğinden yakınıyorlar. Birileri bize güvensin istiyorsak, öncelikle biz kendimize güvenmeliyiz. Bunu da yavaş yavaş edinmeli ve davranışlarımız üzerinde göstermeliyiz. Tabi ki özgüven ve egoyu birbirine karıştırmadan. Çünkü ikisi birbirinden apayrı şeyler. Öncelikle bilmeliyiz ki; özgüven kişiyi her zaman ileriye taşırken, maalesef ego dibe çeker. Kişi kendini her ne kadar yükseklerde görse de ne yazık ki durum tam tersidir.

Üstelik kendine güveni olan insan sürekli çevresine karşı güvensizlik hissetmekten de kurtulur. Özgüveni yüksek insanlar başkaları tarafından da güvenilir olarak nitelendirilirler. Yani biz kendimize güvenmeden birilerinin bize güvenmesini elbette ki bekleyemeyiz! Öncelikle bu güveni onlara da hissettirmeliyiz. Mesela özgüvensiz kişiliğe sahip insanların bazı temel özelliklerini sıraladığımızda; sürekli kendini açıklar, hayır diyemez, karşı tarafa savunmaya geçer, her şeyi üstüne alınır, her şeyi sorumluluk zanneder, alıngandır, kendini her ortamda ezik görür, ortamlarda kendini rahat ifade edemez, her soruya cevap vermek zorunda olduğunu zanneder. Bunlar özellikle en sık görülenler.

Davranışların yanı sıra en çok da dış görünüşe yansıyan özgüvensizlik insanın çevresi tarafından da hafife alınmasına sebep olur. Hayatından bezmiş, kamburunu çıkarmış, tutuk ve tedirgin bir duruş şekli düşünün. Bu görünümde birine ne kadar güveniriz? Tabi ki hiç! İnsan özgüven duygusunu çocukluk döneminde kazanır ve ilerleyen yaşlarda iyice geliştirir. Eğer ciddi özgüvensizlik durumu yaşıyorsak, mutlaka profesyonel yardım almalıyız. Çünkü yeteri kadar cesur, atılgan ve azimli olmak için önce kendimize güvenmeye ihtiyacımız var. Bu hayatta bir yerlere gelmek ve birilerine faydalı olmak istiyorsak da, insanlar üzerinde güven uyandırmaya ihtiyacımız var!

Demiştik ya insan güven duygusuna muhtaç olarak dünyaya gelir ve ömrü boyunca da ihtiyaç duyar. Ama şunu rahatlıkla söyleyebiliriz ki; insanın en çok kendine güvenmeye ihtiyacı vardır. Eğer biz kendimize güvenmezsek kimse güvenmez!

Sağlıcakla ve farkındalıkla kalın.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.