Hava Durumu

Bilmek mi bilgelik mi?

Yazının Giriş Tarihi: 10.01.2022 06:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 09.01.2022 04:50

Herkesin her konuda birfikri var ve herkes her konuda bilgi sahibi.

İnsanların birçok şeye dair o kadar çok söyleyecek sözü var ki;hal böyle olunca kim gerçekten bilen, kim sadece konuşan ayırt edemez olduk.Peki bunu nasıl anlarız?

Elbette ki bilginin bilgeliğe dönüşüp dönüşmediğine bakarak. Çünkü artık bilgi her yerde, ulaşmak da son derece kolay ve asıl zor olan uygulamak.

İnsanlar birçok konuda bilgi sahibi olduğu halde, neden peki yolunda gitmeyen bu kadar çok şey var? Çünkü her şeyin formülü, nasıl yapılması gerektiği belli, fakat bunu uygulayan yok denecek kadar az.İnsanların kalıplaşmış şu kanıdan kurtulmaları gerek; “terzi kendi söküğünü dikemez!”

Peki gerçekten böyle mi?

İnsanın çok kişiye sağladığı yararı kendine uygulayamaması doğru mu?

İnsan elindeki nimetten kendini nasıl mahrum edebilir ve bu önce kendine haksızlık değil midir?

Kendine hayrı olmayanın bir başkasına nasıl hayrı dokunabilir? Bu yüzden ezbercilik yaparak herkese bol keseden akıl vermeden önce bildiğini bilgeliğe dönüştürmek, kendi hayatında uygulayabilmek çok daha değerlidir.

Çünkü asıl önemli olan bilmek değil o bilgiyi kullanmaktır.

Esas olan akıl vermekten ziyade örnek olmaktır.

O yüzdendir ki; insanın dil lisanından önce hal lisanı bunu söylemelidir.

Şu anda ise yapılan şey “ele verir talkını, kendi yutar salkımı!” Bu yüzden nasihat ederken, akıl verirken ya da bir şeyi öğretirken dönüp kendimize bakalım; ben bunu ne kadar uyguluyorum diye? Zaten nasihatin tesiri bilgelikten gelir.

Yoksa yalnızca dilde kalan kimseye ulaşmazulaşsa da tesiri olmaz! Yaşanmışlıklar her zaman derstir, tecrübedir. İnsan zor olanı önce kendisi başarmalıdır ki; başkalarına “başarabilirsin” diyebilsin!

Yani kısacası bilgi uygulandığı sürece fayda sağlar ve kalıcı olur, yoksa her bilgi unutulmaya mahkumdur!Ne demişler; “Duyarsam unuturum, görürsem hatırlarım, yaparsam öğrenirim” ne kadar doğru değil mi? Çünkü yaşanmışlık en güzel öğretmendir!

O zaman öğrendiğimiz her bilgiyi bilgeliğe dönüştürelim ki; birilerine öğretirkende bunu dil lisanımızdan çok hal lisanımız anlatsın!

Sağlıcakla ve farkındalıkla kalın

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.