Hava Durumu

Aile insan olmanın ruhudur

Yazının Giriş Tarihi: 18.04.2022 07:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 17.04.2022 05:09

Sanırım yaşadığımız devrin en üzücü yanı, birçok şeyin ruhunu yitirmiş olması! Ama benim için en fazla önem arz eden aile ruhunun göz ardı edilmesi. Çünkü toplumun mihenk taşı ailedir ve birçok konu aile yapısının özellikleriyle şekillenir.

Göstermelik hayatlar gerçekten de içi boş ruhsuz birer yapıya dönüştüler. Öncelikler değişti, insanların tatminkârlığı yok denecek kadar azaldı ve insanlar dış görünüşün önemine aldandı. Hal böyle olunca bu kurdukları yuvada ve yetiştirdikleri çocuklarda da her şey olması gerekenin dışına çıktı. Toplumu meydana getiren en küçük fakat en önemli olgu insandır. İnsanın meydana gelmesi için de aile yapısı olmazsa olmazdır çünkü insan yetiştirmek öyle alelade bir şeymiş gibi algılanamaz! Yaşam bu döngü üzerine kuruludur çünkü toplumu iyi bir ailede yetişmiş bireylerin kurduğu aileler ve onların çocukları meydana getirir. Aile yapısında bozulma başladığı anda bu, toplumun her mecrasında da yaşanır. Ailede kazanılmayan değerlerin başka yerde etkili bir kazanımı mümkün değildir. Çünkü aslında çocuğun öğrendiği kalıcı her değerin altında, anne babanın sevgisi vardır. Ailede yeteri kadar sevgi ve ilgi görmemiş bir çocuğa istediğinizi öğretin, ne yazık ki eksik kalacaktır. Temelinde sevgiyle yoğrulmamış her öğreti yetersiz ve geçicidir. Örneğin Allah sevgisi öğretilmemiş bir bireye dini öğretmeye çalışmak tam da böyle bir şeydir. Aileden sevgi değil de disiplin görmüş bireyler hayata karşı son derece acımasız insanlar olurlar. Kendini ailede yeteri kadar ifade edememiş kişilerin hayatla kavgaları hiçbir zaman son bulmaz. Bazılarının bu kavga içlerinde sürüp gider ve sonunda kendilerini tüketirler, bazılarının kavgası da sürekli başkalarıyladır ve onlarda çevresindeki herkesi bezdirirler. Nihayetinde insanın iç tatminsizliği onu hiçbir zaman rahat bırakmaz ve hayatı hem kendine hem de başkalarına zehreder. Buradan yola çıkarak daha bebeklikten itibaren kuracağı yuvadaki rolü anne baba tarafından oluşturulan çocuklar ve onların çocuklarıyla şekillenen bir toplumun önemini anlamamız gerekiyor. Yani bu aslında herkesi ilgilendiren bir durum çünkü yaşadığımız toplum da bizi şekillendiren önemli unsurlardandır. Her aileye aile olma bilinci verilmeden toplumu bir bütün halinde geliştiremeyiz.

Bu sebeple insana önce insan olmayı, sonra eş olmayı, ardından da ebeveyn olmayı öğretmedikçe, yaşadığımız toplumun yaraları mutlaka bize de bulaşacaktır! Çünkü insan,“insan” olursa değerlidir, insan yine insanla anlamlıdır…

Sağlıcakla ve farkındalıkla kalın.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.