Hava Durumu

Sosyal medyanın asosyal görünümleri

Yazının Giriş Tarihi: 03.04.2019 07:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 03.04.2019 07:30

Yeni medya mecraları, etkileşimli ve içerik kontrolünün yazılımlarda olduğu; yapay zekânın kendisini hissettirdiği, kontrolün artık yazılımlarda olduğu web3.0'la birlikteinsan bilgisayar, bilgisayar insan etkileşiminin fazlaca hissedildiği Word WideWeb'de, kısaca dünyayı çepeçevre kuşatan ağda sunulan mecralardır.

Yeni medya teknolojileri ve onların sunduğu içeriklerebasit bir örnek olarak ses, yüz, parmak izi tanıyan cihazları ve bu cihazların kullanıldığı yazılımları; markaların hiç beklenmedik anlarda tüketiciyle ekranlar üzerinden iletişime geçtiği ortamları ve örneğin, bir uçak bileti aldığınızda, mailinize gelen bilgilendirmeyle onu günlük ajandanıza işleyerek sizi yönlendiren ve uçuşunuzla ilgili varsa herhangi bir erteleme onu da size hatırlatan yazılımları söyleyebiliriz.

Anlaşılacağı üzere, insanın tasarladığı bilgisayarlar insanı tasarlamaya başlayacaktır (hatta başlamıştır).Bu yazılımların ve cihazların lerleyen günlerde biçim ve içeriği daha da artarak kendisini hissettirecek şekilde, insanı yönetmeye (doğru kelime budur kanaatimce) başlayacağı aşikârdır. Bu "yönetme" bugün bile çok görünür haldedir.

Kullanılan cihazdan yöneten cihaza

Yeni medya teknolojilerinin sağladığı mecralar olan sosyal medya ağları, insanlara yeni davranış biçimleri, yeni içerikler, yeni tanımlar, yeni biçimler, yeni alışkanlıklar sunuyor. Bunlarla birlikte sosyalleşme, kanaatimizce tanım değiştiriyor ve asosyal olma hali sosyal olma haline dönüşüyor. Türk Dil Kurumu Güncel Sözlük asosyal kelimesini, sosyal olmayan; genel kabul görmüş kuralların dışında hareket eden olarak açıklıyor.

Akıllı telefonların ilk çıktığı günlerde, ki bu çok eskide kalmış değildir, hemen hepimiz, bir arada bulundukları, aynı masada oturdukları halde telefonlarıyla baş başa görüntüler veren insanların fotoğraflarını paylaşır, "çok dikkat çekici" bulurduk. Oysa bugün bu görüntü artık yadırganmaz hale geldi; evde annelerin, babaların dahi cep telefonuyla "bütünleşmiş" olduğu görüntüler artık yadırganmaz oldu ve hayatın içinde sıradangörüntüler olarak yaşanmaya başladı.

Hemen her insanın, yeni medya araçlarıyla dış dünyadan uzak ve kopuk, tek başına kendi "sanal dünyasını"oluşturduğunu görüyoruz. Orada, o dünya içerisinde kendine bir grup, bir topluluk, bir ilişkiler ağı oluşturduğunu ve bu dünyanın bir ferdi olarak yaşarken, dış dünyanın gerçekliğinden, bırakınız aile ortamını; eşiyle, sevgilisiyle, arkadaşıyla bir masada otururken dahi bir arada ama kendi dünyalarında; bir arada ama yalnız yaşadıklarını görüyoruz.

O halde asosyal olma hali sosyal olanla yer değiştiriyor; yapay zekânın kontrolündeki dünyada asosyal insanın yaşadığı yeni dünya gerçekliği,sosyalin yerine geçerek "üretilmiş bir gerçekliğin" içineinsanı çekiyor. Bu dünya, insanı sadece içine çekmekle kalmıyor, insanın en temel ve ayırıcı vasıflarından olan "duygularını" da yok etmeye, yok ederek kendisine benzetmeye çalışıyor.

Kalın sağlıcakla!..

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.