Hava Durumu

Beden dili

Yazının Giriş Tarihi: 30.01.2019 07:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 30.01.2019 07:00

İletişim dediğimizde bir anlama, anlaşma eylemini; bir bildirim, bir aktarma eylemini söz konusu etmekle kalmıyoruz aynı zamanda bir geri bildirimle birlikte teyidleşme eylemi de gerçekleştirmiş oluyoruz. Her halükârda iletişim birçok ortamda sözle, yazıyla, sesle, bedenle, görsellerle yerine getirdiğimiz bir eylemdir.

Bu eylemin söze, sese, yazıya, görsele, beden diline ağırlık verildiği anlar, iletişim eyleminin bağlamıyla doğrudan ilgilidir. Ancak unutulmaması gereken şudur:

Bir iletişim eyleminde en etkili olan ve öne çıkan şey, beden dilinin doğru kullanılmasıdır.

Beden dili deyince kastımız, sadece vücudumuzun ne şekilde durduğu, ellerimizin bağlı olup olmadığı ya da jest ve mimiklerimizdeki anlamlı ya da anlamsız ifadeler değildir. Beden dili dediğimiz şey, iletişim eyleminin yarısından fazlasına etki eden bir ifade biçiminin ortaya konmasıdır. Nitekim beden dilinin iletişim eyleminde yüzde 55-60'la civarında etkili olduğu bilinmektedir. Bu etkinin, beden dilinin eksik, yanlış, doğru kullanılmasıyla nasıl bir sonuç doğuracağını varın siz düşünün!..

Hemen her kültürün kendine özgü bir beden dili olduğu unutulmamalıdır.

Her kültür yaşadığı ortamın, ihtiyaç hissettiği şeylerin ifade biçimlerini yansıtır ilişkilerine. Bu ilişkiler kimle neyle olursa olsun, iletişimin biçimiyle, beden diliyle, kelimelerin kullanımı ve tonlamasıyla, sesteki vurguyla doğrudan alakalıdır.

Sesteki tonlama, ifade edenin anlatmak, söylemek istediğini yansıtır. Bu iletişim biçimi, günümüzde sosyal medyada yaygın ve yoğun bir biçimde kullanılan kısa cümleler ve emojilerle yapılan iletişim eyleminden çok farklı bir durum ortaya koyar.

Sesinizde sıcaklığı, vurgunuzdaki pozitif ya da negatif hissini hiçbir şekilde emojilerle, harflerle karşı tarafa aktarmanız yansıtmanız mümkün değildir.

"Benim canım annem!.." dediğinizde verdiğiniz sıcaklığı, hangi emoji, hangi harf ne kadar yansıtır. Buradaki vurgu ve ses tonundaki hissin yansımasını hangi emoji, hangi kalp işareti aynıyla dile getirebilir.

İşte bu nedenle beden dili iletişimde çok etkilidir diyoruz.

Sevgi dolu bir bakışın yerini hangi emoji alabilir?

Hangi emotikon elinden oyuncağı alınmış bir çocuğun bakışlarındaki duyguyu yansıtabilir?

Ve hangi acı, hangi hüzün savaşta anne ve babasını kaybetmiş yalnız bir çocuğun gözlerinden akan yaşın verdiği duyguyu verir?

Duygunun simgelerle ifadesi duyguyu ortadan kaldırmamalıdır.

Yapay zekânın iyice gündemimize girdiği, insanla insansı olmak arasındaki farkların, farklılaşmanın konuşulmaya başladığını düşündüğümüzde, bizi robotlardan, robotlaşmadan uzak tutacak, insan olduğumuzu unutturmayacak şey, duygularımızdır.

Duygularımızı en güzel beden dilimizle ifade ederiz. İşte bu yüzden beden dilinin doğru kullanımı iletişim eyleminde bizim başarılı sonuçlar almamızı, doğru iletişim kurarak yanlış sonuçlardan uzak durmamızı sağlar.

Ve unutmayın, gözlerle ve seslerle ifade edilenin yerini hiçbir şey tutmaz!..

Kalın sağlıcakla!..

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.