Hava Durumu

Hala Sultan

Yazının Giriş Tarihi: 04.11.2018 08:08
Yazının Güncellenme Tarihi: 04.11.2018 08:08

Bu haftaki yazımda Ümmü Haram, yani Hala Sultan'dan bahsetmek istiyorum.

Kabri, Kıbrıs'ın Larnaka şehrindedir. Osmanlılar Kıbrıs adasını 1570 senesinde fethedince, Hala Sultan'ın kabri üzerine türbe, yanına da cami yaptırdılar.

Hicretin 28. yılında, Hazret-i Osman döneminde İslam orduları ilk deniz seferini gemilerle Kıbrıs'a yaptılar. Bu ilk deniz savaşına, bazı sahabiler ve hanımları da iştirak etmiş ve "Hala Sultan" bu seferde şehit olmuştur.

Peygamberimize yakınlığı sebebiyle Müslümanlar ona hep hürmet etmiştir. Birinci Dünya Savaşı'na kadar buradan geçen Osmanlı gemileri onu top atışı ile selâmlanmıştır. Kıbrıslı Türkler için "Hala Sultan Kabri ve Türbesi" önemli ziyaretgâhlardan biri olmuştur.

Türbe ve Camii, Güney Kıbrıs'ın liman şehri Larnaka'nın "Memleha" olarak bilinen Tuz Gölü'nün kıyısındadır. Hala Sultan olarak bilinen Ümmü Haram gerçekte Peygamberimizin halası değildir. Peygamberimize büyükannesi Selma tarafından akrabadır ve sütannesi Halime'nin kızkardeşidir. Bu nedenle kendisine teyze anlamında "halti" denilirdi, ifade zamanla Türkler arasında "hala"ya çevrilmiştir... Hala adı buradan gelmektedir..

Hazreti Osman zamanında büyük bir İslam ordusu ve gönüllüleri Trablusşam'dan Kıbrıs'a hareket ettiklerinde, yaşının hayli ileri olmasına rağmen, kocası ile birlikte Hala Sultan da bu sefere katılır. Hala Sultan'ın görevi, yaralıları tedavi etmekti. İslam ordusu Larnaka bölgesinde ilerlerken Cenevizlilerin saldırısına uğrar. Hala Sultan attan düşer ve boynu kırılarak şehit olur ve oraya defnedilir.

İslam tarihi bu seferler hakkında şu bilgiyi vermektedir: Müslüman donanmasının ilk hedefi Kıbrıs olmuştur. Anadolu, Suriye ve Mısır için gerek ticari, gerekse stratejik bakımdan büyük bir önem taşıyan Kıbrıs'a 649 yılında ilk sefer yapılmış ve bu sefer neticesinde ada Müslüman hakimiyetine geçmiştir.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.