Hava Durumu

İyilik mi kötülük mü?

Yazının Giriş Tarihi: 01.05.2021 06:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 01.05.2021 06:30

Parka indik oğlumla. Evde tutmak büyük mesele olmaya başladı. İkna edemiyorum, anlatamıyorum daha küçük. Kızamıyorum, zaten haklı küçücük evin içine hapis olmak bizi boğuyor tümden. Baştan aşağıya enerji yüklü çocuğu boğmaz mı? Sıkılıyor enerjisini atması lazım oda evde olmuyor.

Neyse indik sitenin bahçesine tek tük çocuk parkta, parktaki banklardan birinde de bir bayan oturmuş telefonla konuşup sigara içiyor. Yanında da bir küçücük köpek ayağına da takmış tasmasını kadın oturuyor köpek mecbur duruyor.

"Kıpırdama Herkül, otur Herkül, sakın yeme Herkül"

Köpek iki hareket edeyim dese tasmanın ipiyle köpeği kaldırıp eski yerine konduruyor. En son baktı baş edemedi yine aynı şekil ipinden tuttu kaldırdı bankın üzerine yanına oturttu.

Bir eşya gibi canı olmayan bir nesne gibi...

Ben de olduğum yerde hop oturup hop kalktım.

Hayvan haklarını bazılarımız çok yanlış anlamış olabilir mi? Hayvana sahip çıkmak bu değildir ki? Bu eziyettir. Sen evine alınca ona iyilik yapmış olmuyorsun. Kim ne derse desin ben buna karşıyım. Hayvanların ayarlarını bozduk biz böyle diye diye. İyi bakın çevrenize evinde kedisi köpeği olanlara. Benim var mesela çok yakın bir tanıdık. Yavru kedi aldılar evlerine bende dedim ki "Bari mama vermeyin de işte normalde hayvanlar ne yiyorsa öyle besleyin çok zor olmaz bence"

Mamaya da karşıyım bizim için geçerli olan onlar içinde geçerli. Ambalaja giren ne varsa bize zarar değil mi?

Peki biz ne olduğu belirsiz şeyleri neden hayvanlarımıza yediriyoruz. Yemek bile değil ne onlar kapsülleştirilmiş besinler, oynanmış besinler. Ne dediler bana biliyor musunuz?

"Ya normal beslersek kendimiz gibi, kakaları çok pis kokuyormuş, tüyleri dökülüyormuş"

Demezler mi adama yav madem zor geliyor kolayına kaçacaksın neden eve alıp büyük bir sorumluluğa girersin?

Şimdi o kedi ne ekmek yiyor ne tavuk ne et ne süt hayvan hiçbir şeyi ağzına sokmuyor.

Şimdi Allah aşkına söyleyin bu o hayvana iyilik mi kötülük mü? Hayvanların ayarlarıyla oynuyoruz farkına ne zaman varacağız bunun. Dışarıda da besleyebiliriz onları çok zor değil, dışarıda olunca onlar sefil olmuş olmuyorlar. Dünya da ki tüm hayvanları evlere tıkamayız haksızlık bu. Onların doğası dışarısı zaten, normali o. Ben birde şey duydum "Ee köylerde de var kediler evlerde, onlarda besliyorlar ne var yani neden kötülük olsun ki"

Aynı şey mi?

Evet benim babaannemin de vardı kedisi. Birde her sene yavruları da olurdu. Ne çok severdim. Ama hep mi evdeydi bu hayvan hayır özgürdü. Aksama kadar gezer gezer gelirdi. Dünyanın en temiz varlıkları onlar bizden bile temizler. Ne varsa biz ne yersek oda onu yerdi. Ama asıl bir görevi vardı onun: fare yakalamak. Ustaydı bu işte. Ve bu evde olmasının asıl amacı buydu zaten. Haşerattan korumak evi.

Peki şehirdeki hayvanlar özgür mü? Gezip gezip gelebiliyorlar mı? Peki o evde olmaları için bir nedenleri var mı? Fare mare haşerat falan. Yok. Peki şimdi baştan düşünelim iyilik mi bu kötülük mü?

Ya da bizim nefsimize hoş gelen bir şey mi? Bir canlıya sahip olmak, onun bize muhtaç olması hissi, kendimizi tatmin etme duygusu mu bu?

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.