Hava Durumu

Hayırlı ana baba

Yazının Giriş Tarihi: 08.01.2020 07:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 08.01.2020 07:30

Hep dua ederiz ya Allah hayırlı evlat versin diye. Ama önce hayırlı ana, baba olmaya dua etmeliyiz galiba. Önce kendimizi görmeliyiz. Bizde başlar her şey haberimiz yok. Hep hayırlı evlat isteriz Allah'tan... Peki ya biz? Biz hayırlı mıyız evlatlarımıza? Ayrım yapmadan, üzmeden, kalp kırmadan derin izler bırakmadan, dosdoğru yetiştirebiliyor muyuz çocuklarımızı?
Evlat, evlattan ayrılmaz derler evet ama bugüne kadar gözlemlediğime göre sadece derler.
Bu bir gerçektir. Bir erkek evlat sevdası vardır bizim ülkemizde. Gerçi sadece ülkemizde değil dünyada da bu böyle. Soyumuz ilerleyecek, ismimiz devam edecek hesapları yapılır.

Evet eskiye nazaran daha bir bilinçlendi halkımız ama yine de devam etmekte bu.
Eskiden kız doğurdu diye karısını hastaneden almaya gitmeyenini biliyorum ben. Kız doğurdum diye ağlayanını.
Bir de Müslümanız biz. Peygamberimizin soyunun kız evlatlarından ilerlediğini de biliyoruz. Kız çocuğunun en değerli olduğu bir dine mensubuz üstelik. Ama gel gör ki o cahiliye devrindeki düşünceler halen süre gelmekte.
Halbuki ne büyük hak. Allah isteyenlere ikisini de versin inşallah ikisinin de yeri, tadı ayrıdır muhakkak. Benim dediğim ise ikisini de aynı sevgi üzeri yetiştirmek.
Ayrım yapmadan, bir diğerini üstün kılmadan. Çok şükür bu duyguları, bu ayrımı hiç yaşamadım. Ama yaşayanı gördüm hala da görüyorum.
Ne yapsan, ne söylesen boş... Cahil kişiler de değil bunlar ama gel gör ki bundan vazgeçmiyor. Nerde duysun birinin çocuğu olacak, oğlu olsun istiyor.
Ve öyle bir ayrım üzerine yetiştiriyorlar ki uçurum var arada. Erkek evlat inadına rahat, geniş kız evlat ise bastırılmış ve pısırık... Neden hep öncelik abisine veyahut kardeşine verilmiş? Ama sonra o bastırılmış kız evladın sonu da hayırlı olmuyor. O kadar baskıya elbet bir gün tepki verecek işte sonrası...
Öyle rahat, geniş her istediği olmuş, ne yapsa hoş görülmüş, bir dediği iki edilmemiş bir çocuk büyüyünce ne olur? Nasıl eş, iş arkadaşı olur? En önemlisi nasıl bir baba olur? Ben söyleyeyim; bencil, egoist kendini kaf dağında gören herkese ve her şeye üstünlük taslayan haliyle pek de sevilmeyen bir yerde barınamayan ve haliyle adil de baba olamayan biri olur çıkar. İşte al kaç nesil heba oldu. Onun yetiştireceği çocuk nasıl olacak? Eyvahlar olsun... Ya oğlu da olmazsa imtihan ya işte. İşte orası yangın yeri... O kız evlatlarına eyvahlar olsun.
Hor görüldüğü için ayrım yapıldığı için çok canı yandığı için evlendikten sonra inşallah oğlum olmaz diye dua edenini de gördüm.
Hep hayırlı evlat isteriz ama işte önce hayırlı ana baba olabilecek miyiz? Eğer biz bunun bilincinde olup öyle davranırsak, çocuklar zaten bizim yolumuzda olur. Sen nasıl olursan seni izleyen de senin gibi olur.
Çocuklar anne, babalarını taklit ederlermiş.
Demek ki bu kadar bozukluğun sebebi çocuklar değil ana, babalar...

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.