Hava Durumu

Hastalık hastası olduk acaba neden?

Yazının Giriş Tarihi: 10.07.2021 06:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 10.07.2021 06:30


Yaşım 30. Ve kısa bir süre önce bende  insülin direnci olduğunu, değerlerimin düşük olduğunu ve kolesterolümün yükseğe yakın olduğunu öğrendim.

Bunu öğrenmem uzun zaman aldı. İnsan tabi ihtimal vermiyor.

'Gencim, yakarım, hareketliyim, bir şey olmaz' bana diyor ama gerçek meğer böyle değilmiş. Bir sürü belirtiden rahatsızlıktan sonra bir doktorun tavsiyesi ile öğrendim bende.

Bazı şikayetlerim vardı ve meğer ben çok alakasız bir bölüme başvurmuşum. Doktor, "Bana niye geldin, önce bir kan değerlerine baktır sorun var gibi görülüyor" dedi. Evet büyük bir sorun varmış gerçekten. Meğer benim bu ufak ufak dediğim ama benim hayat kaliteli düşüren bir sebep varmış.

Nedendir bilinmez bu teşhis beni şaşırttı. Gençliğime ne çok güveniyormuşum ben. Ve insan başına gelmedikçe bir şeyi anlamaz ve araştırmaz ya bende o hesap daha yeni yeni bilgiler edinmeye başladım.

Ne yemeliyim, ne yememeliyim. Ve çok enteresan ve düşündürücü bilgilerle karşılaştım.
Yıllarca margarin yedik milletçe... Hele benim çocukluk zamanıma denk geldi bu akım. Meğer benim çok bilinçli bir ailem varmış da biz o mereti soframıza koymadık.

Evimize sokmadık diyemiyorum çünkü pasta ve börek yapmışlığımız var ne yazık ki. Geç de olsa bu yanlıştan döndük ama etkilerini anca göstermeye başladı oda ne yazıktır ki.

Sonuç nedir peki? Ülkemiz şeker hastalığı ve diyabet sorunlarıyla cebelleşiyor.

Neredeyse şekeri, kolesterolü, tansiyonu olmayan bir Allah'ın kulu yok.

Bakınız ben! Daha yaşım 30. Takıldım kaldım buna. Ee biz şimdiden bu kadar hasta isek bizim sonumuz nice olur?
Peki benim bu yazıyı yazmaya teşvik eden neden ne? Öğrendim ki ekmeğin her türlüsünde aşırı miktarda şeker bulunuyormuş. Evet her türlüsünde. Kepeklisinden, çavdarlısına, tam buğdayından arpalısına kadar.

Meğer biz hala kandırılıyormuşuz da haberimiz yokmuş. Akıllandık sayıyordum kendimizi birde...

Diyordum ki millet eskisi gibi değil, artık koyun gibi bir şeye inanıp kapılıp gitmiyor en azından düşünüyor araştırıyor. Yok efendiler o iş de öyle değilmiş... Biz hala koyun koyun devammışız.

Beyaz ekmeğe 'zararlı' dediler tam buğday geçtik. Ama ekmeği kesmedik sadece ununu değiştirdik. İyi yaptık sözde. Meğer bu da zamanın margarin aldatmacısının başka bir versiyonuymuş da haberimiz yokmuş. Meğer biz sağlık diye ne çok sağlıksız şey tüketiyormuşuz.

Bu sadece bugün öğrendiğim bir örnek... Daha öğreneceğim neler var kim bilir.  Şoklardayım.
Bir yerde okumuştum;

'Bu çağ akademik kapitalizm çağıdır. Sermaye sahipleri akademisyenleri satın alır, biz de akademisyenlerin söylediklerini yaparız...'
Bu ne demek?... Bu çağ satılmış bilim insanlarının çağı mı demek yani?
Öyle değil mi? Zamanında tereyağını kötüleyip margarini  övmedi mi doktorlar? Hayvansal yağ kötüdür yemekte demediler mi? Hatırlıyorum da o ara tereyağı neredeyse satılmaz, evlere girmez duruma gelmişti. Zeytinyağını, hatta ve hatta pamuğun (!)
Bebeklere ahhh ahhh en çok da buna yanarım ne çok hazır gıda yedirildi. Canlı şahidiyim. Yeğenlerim hep bu hazır kavanoz mamalarla büyüdü. Neymiş daha çok besleyici ve gelişime katkılıymış!
Ama ne yazık ki hepsi geride kaldı diyemiyorum yine. Meğer hiçbir şey geçmemiş sadece sekil değiştirmiş. Ve biz hiç akıllanmamışız. Yazık... 

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.