Hava Durumu

Bir musibet bin nasihat

Yazının Giriş Tarihi: 08.07.2020 07:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 08.07.2020 07:30

Hiçbir şey yaşanmadan anlaşılmıyor. Başına gelmeden insanoğlu inanmıyor bilmiyor.

Masal dinlermiş gibi dinliyor karşısındakini ya da dinlemiş olmak için. Çünkü kendisine anlatılanı yaşamamış ki, tatmamış ne hissettirdiğinden haberi bile yok. Ta ki yaşayana kadar. Sonra sonra hatırlıyor anlatılanları "aaa doğruymuş böyleymiş demek ki " diye. Zamanla yaşayarak öğreniyoruz masalesef dinleyerek izleyerek değil.

Boşuna dememişler "bir musibet bin nasihatten iyidir" diye.

Sonra ne yaşadığını anlatıyorsun karşındakine oda sana diyor ki "evet öyle ben sana anlatmıştım ya" diye. İşte tam olarak orda geri geliyor anılar ama halbuki o zamana dek en onları çoktan göndermişsin beyninin derinliklerine. Lazım olunca çıkıp geliyorlar.

Hayatin her anında öyle değil mi?

Ne yazık ki yaşamadan anlamıyoruz. Ya da doğru sözcük umursamıyoruz olabilir. Evet doğrusu bu.

Kabul etmesek de bu böyle. Başına gelmeden kimse kimseyi anlamaz.

En basiti benim kardeşim; ben bilirim diye gezerdi okulda. Bilirdi de gerçekten. Dersleri iyi notları iyi. Sıra geldi üniversiteye, sıra geldi giriş sınavına. Anlatmaya çalıştık bak bu başka psikoloji ben biliyorum diye gezme az çalış. Dinletemedik haliyle pek. Ve sonuç tahmin edilendi. İstediği bölümü az farkla kaçırdı. Beklemediği bir şeydi kendine güveni tamdı. Büyük şok geçirdi tabi sonunda. Ama biz şaşırdık mı hayır çünkü bizde geçtik bu yollardan tecrübeyle konuşuyorduk ama o bunu anlamadı.

Yaşadı gördü ve boşa peşimde dolanmamışsınız dedi.

Ve kendinden küçük birine bunları anlatırken gördüm onu sonra bana dedi ki gülerek " söyledim ama buda benim gibi dinlemeyecek ki anca yaşayınca iş işten geçince dank edecek " Gülüştük.

En basiti buydu. Bu aralar nerde zorlandıysam nerde tıkandıysam yaşadıysam bir şeyler hep beynimin derinliklerine attıklarım çıkmaya başladı. Aha dedim ben böyle böyle olacağını duymuştum söylemişlerdi.

Ama gel gör ki dinleyeceğime söylenenleri yaşayıp öğrenmeyi seçmişim galiba.

Bunu fark ettiğimden beri bu aralar bir şey için ısrar etmez oldum. Üstelemiyorum çok zorlamıyorum baktım anlamıyor ders almıyor bırakıyorum. Ne yapayım bari yaşayarak öğrensin bir daha unutmaz diyorum. Ve öyle de oluyor.

Hepimiz öyleyiz aslında pek uslanmıyor ve pek dinlemiyoruz.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.