Hava Durumu

Ahlâk... Edep... Hoşgörü... Kibarlık...

Yazının Giriş Tarihi: 24.02.2018 07:26
Yazının Güncellenme Tarihi: 24.02.2018 07:26

Ne güzel şey. Artık sanırım meziyet oldu. Nadir bulunan oldu. Arar olduk çevremizde. Ve şaşırır olduk " aman Allahım ne kadar ahlaklı edepli usturuplu " diye birde üstelik. Hâlbuki dinimizde yaşayışımızda örfümüzde adetimizde vardı. Kısacası kanımıza kadar işlemişti hâlbuki. Peki, ne değişti? Ne oldu da artık bulunmaz oldu. Hâlbuki dinimiz aynı adetlerimiz aynı görgü görenek çok uygulamasakta aynı. Peki, değişen Ne? Bakıyorum hepsi aynı. Sadece "Çok uygulamaz olduk" Bir bu değişmiş. Sadece bununla bu kadar yozlaşmışız. 
Nasıldı eski insanlar ne kadar kibarlardı. Ben benim yaşıtlarım belki o neslin sonlarına yetiştik. Gördük görmediklerimizde dinlediler en azından. Şimdiki nesli hiç katmıyorum. Annem anlatır hep o şahit olmuş tabi ki. Akrabalarını Çekirge 'de otururlarmış 40 50 sene öncesinden beri. Tabi o zamanlar Bursa Çekirge bir başka. Şimdide başka ama o zamanlar Çekirge dendi mi şehirlilik gelirdi akla. Simdi de asil ama bundan 40 50 yıl öncesinden bahsediyoruz düşünün. Kızlarını tanıyorum annelerine yetişemedim o akrabalarımızın. Kızları o kadar kibarlar ki anneleri kim bilir nasıllardı. Oturuşları kalkışları konuşmaları bizden o kadar farklılar ki. Bizden dediğim  benim çevremden. Örnek verebileceğim bir onlar var etrafımda. Sadece bir örnek. Tıpkı Yeşilçam filmlerindeki gibi. Her gördükçe onları Yeşilçam gelir nedense aklıma. Nasıldı Yeşilçam nasıl asillerdi nasıl kibarlardı nasıl mütevazilerdi. Konuşmaları bile bir farklıydı. 
Ağlamaları kızmaları gülmeleri sevinmeleri...
Her şeyleri farklı. Hani bir tabir var "İstanbul beyefendisi, İstanbul Hanımefendisi " tanıyanımız kaldı mı acaba bu tabirlere uyan birilerini. 
İstanbul'da bile acaba gerçek İstanbullu kaldı mı şüphelerim var.
Nerden geldi aklıma geçen haftalarda bir programa katıldı Hülya Koçyiğit o kadar kibar bir insan ki.
Yanındaki konuklar farkında olmadan hepsi eller önde bağlı öyle dinliyorlar kadını. İstemsizce saygı duyuyorlar farkında değiller. Bu Hülya hanımın zorla yaptığı bir şey değil kendi isteğiyle yaptığı bir şeyde değil. Sadece hareketlerinden tavırlarından oturuşundan istemsizce saygı pozisyonuna giriyorlar. Hâlbuki Hülya Koçyiğit asil zengin varlıklı bir aileden gelmiyor benim bildiğim kadarıyla. Ama kendi saygın kadın duruşu konuşması. 
Şimdiki ünlülerimiz artistlerimiz nasıllar? O eski insanlara duyulan saygı onlara duyuluyor mu? Onlar herhangi bir ortama girince böyle bir muamele ile karşılaşıyorlar mı? Hayır. Neden peki? Çünkü artık artistlerimizin kendilerine bile saygıları yok ki başkalarından saygı görecekler. Artik insanlarımızın kendilerine birbirlerine saygıları yok. Hâlbuki bir iki kuşak fark var arada. Ne kadar yozlaşma olmuş. 
O zamanın artistleri bile birer hanımefendi birer beyefendiydi. İnsanlara örnek idiler. Edebin ahlakın usturubun bitince saygıda kalmıyor artık. Ne kendine ne karşındakine...

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.