Hava Durumu

Elektrikli otomobil devrimi

Yazının Giriş Tarihi: 16.09.2019 07:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 16.09.2019 07:30

Gelişen teknoloji ile birlikte elektrikli otomobiller de hayatımıza girdi.

Ancak şarj istasyonları ve uyumlu bataryaların istenen performansı vermiyor oluşundan dolayı bu teknoloji tam olarak hayatımıza entegre olamıyor.

Tesla için çalışan bir araştırmacının söylediklerine göre gelecek nesil Tesla araçlarında, 20 yıl boyunca sorunsuz çalışabilecek ve tam 6 bin kez güvenli şekilde şarj edilebilecek bir batarya yer alacak. Geçtiğimiz nisan ayında Tesla CEO'su Elon Musk, Tesla'nın tamamen otonom sürüşe geçmesini ve bununla birlikte bir "robotaksi" filosu başlatmak istediğini söylemişti.

Bu kapsamda Elecktreck, pillerin otonom sürüşe yardım edemeyeceğini ancak en azından robotaksileri daha ekonomik hâle getirebileceğini belirtmişti.

Şimdiyse Elon Musk'ın CEO'luğunu yaptığı elektrikli otomobil üreticisi Tesla için çalışan batarya geliştiricileri, 1 milyon 600 bin kilometre boyunca arabaya güç verebilecek ve hava kirliliğini önemli ölçüde azaltabilecek bir batarya takımı geliştirdiğini duyurdular.

Prototip bataryalar, 6.000 defaya kadar şarj edilebiliyor:

Geçtiğimiz cuma günü Elektrokimya Derneği'nin dergisinde yayınlanan araştırma için Dalhousie Üniversitesi araştırmacıları, geçtiğimiz 3 yıl boyunca çalıştılar.

Bu çalışmaların meyvesi olarak ise tam 6.000 defaya kadar güvenilir bir şekilde şarj edilebilen yeni bir lityum iyon bataryayı test ediyorlar.

Araştırmayı yapan ekip, aşırı sıcaklık koşullarında bile bataryanın yaklaşık 4 bin kere şarj edilebileceğini öne sürüyor.

Bu yüzden ideal mesafe henüz ölçülmemiş olsa bile yine de 1,5 milyon kilometreden daha fazla bir mesafe ortaya çıkıyor.

Mesafe her ne olursa olsun yeni sistemler, gelecekteki Tesla araçlarının yıllarca çalışmasını olanak sağlayabilecek diyebiliriz.

20 yıl raf ömrü olduğu söylenen bu bataryalar, 1,5 milyon kilometreden daha fazla yol kat edebilecekler.

Tabii ki bu süre, bir arabayı tutmak için oldukça uzun görünüyor olabilir ancak konu Tesla olunca her şey beklenir.

Ayrıca henüz çok yeni olan bu teknolojinin, gelecekte geliştirilmesi ve yeni model Tesla araçlarda kullanılması bekleniyor.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.