Hava Durumu

Başka dünyaların insanlarıyız

Yazının Giriş Tarihi: 04.03.2019 06:50
Yazının Güncellenme Tarihi: 04.03.2019 06:50

Türk sinemasının vazgeçilmez repliği olan "başka dünyaların insanıyız" artık yeni nesil, yani "dijital yerliler" ile eski nesil, "dijital göçmenler", arasında geçen diyaloga dönüştü.

Gelir düzeyi ve yaşam koşullarından dolayı söylenen bu replik dijital dönüşüm ile birlikte teknolojinin akıllanmasıyla büyümüş yeni nesil ile akıllı teknolojinin ne olduğunu anlamaya çalışan eski nesil arasındaki anlam farkını yansıtmaya başladı.

Her fırsatta çocuklarını süre bazında sınırlayarak teknolojiden korumaya çalışan aileler, kendilerine koymadıkları sınırlar ile çocuklarını ilgisiz bırakarak dijitalin göbeğine bırakıyorlar.

Bunun sonucunda ise, çocuklarımız ailelerini ders çalışması gerekirken bile "bilgisayardan/telefondan ders çalışıyorum" sözleriyle "ayakta uyutuyorlar".

Gençliğin bilinçlendirildiği, tehlikeli yazılım ve oyunlardan korunmaya çalışıldığı günümüzde önemli rolü üstlenen ailelerin de eğitime dahil edilmesi gerekiyor.

Mahrem anlayışımızı ve kişinin karakteristik yapısını olumsuz yönde etkileyen "dijital teşhir" veya "beğenilme/takdir görme arzusu" yalnızca çocuklarımızı değil, ebeveynleri de esir alıyor.

Pedofili mağdurlarını dijitalin verdiği geniş ve kolay bilgi yayılımı sayesinde daha fazla görmeye başladık.

Her gördüğümüz haber ile içimiz burkuluyor ve lanetler okuyoruz.

Evlatlarımızı parkta bile başkalarından sakınıyoruz.

Ancak, korkusuzca ve çekinmeden sosyal medya üzerinden paylaşıyoruz.

Yetmiyor, çocuk modellerden özenip kişisel hesaplarını açıyor ve her anlarını paylaşıyoruz.

Bir pedofili zanlısının verdiği ifadede ise, kendisinin bu eğiliminin sosyal medya üzerinden paylaşılan çocuk fotoğraflarıyla daha fazla arttığını ve daha kolay hedef alabildiğini itiraf etmişti.

Dijital ile birlikte bambaşka bir dünyanın içerisine girmişken, şehrimizin siyasilerinin sosyal medyanın propaganda ayağının yanı sıra bilgilendirici ve "kamu spotu" değeri taşıyan bilgiler ışığında da projelerini düzenlemesi gerekmektedir.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.