Hava Durumu

Üvey evlat

Yazının Giriş Tarihi: 29.04.2021 07:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 29.04.2021 07:30

 2000'li yılların başında sistemli ve amaç belli mantaliteyle  başlatılan savunma sanayi projeleri olgunluk dönemlerini yaşayarak meyve vermeye başladı.

Gerek yurt içi, gerekse yurtdışında gün yok ki Türk savunma Sanayi ürünleri gündem olmasın. Tusaş, Roketsan, Aselsan gibi bu sürecin  öncülüğünü yapan kamu firmalarının yanında çok iyi düzeyde üretim yapan özel sektör firmalarımız da var.
Füze, helikopter, savaş gemisi, topçu sistemleri, akıllı mühimmat kiti gibi savunma sanayi ürünleri zaten uzun yıllardır birçok ülke tarafından üretilen ekipmanlardı. Adı geçen sistemleri biz kendimize özgü mühendislik yorumlarıyla üretmeye başladık. Bu olağan bir süreçti. Çünkü yukarıda da değindiğimiz gibi daha önce üretimi ve sahada pratik olarak birçok kez kullanılmış sistemleri üretmemiz Türk mühendisliği için bence sıradandı.

Oysa başka bir sistem vardı!

Kimsenin tam anlamıyla profesyonelleşmediği, sahada  kullanıldığında rakibe karşı kesin üstünlüğünün test edilmediği, maliyeti savaş uçağından düşü, ancak operasyonel yetenekleri bazen daha fazla olan bir sistem: İHA sistemi.

Daha sonraları silahlı olanlara SİHA, son jenerasyon üretimlere de TİHA denilmekte.

 Bu sistemlerin üretimini Türkiye'de kamu kurumu olarak Tusaş üstlenmişken, özel sektörde Baykar Makina ana yüklenici gibi görünüyor. Vestel ve STM gibi firmaların da çalışmaları var ancak Baykar bu işte açık ara önde.

Bu sektörün başat iki firmasının ürettikleri ürünler adeta birbirleriyle yarışır durumdalar. Tusaş'ın ürettiği Anka'nın son versiyonu Aksungur, Baykar makinanın ürettiği Tb2 ve yeni TİHA Akıncı ağız sulandırır türden savaş oyuncakları.
Buraya kadar  olan yaşanan bir sürecin konsantre betimlemesi.

Fakat !

Türkiye'de bir algı oluştu. SİHA denince akla hemen Selçuk Bayraktar ve Tb2'ler geliyor. Tabi Selçuk Bayraktar ve firmasının ürettiği ürünler böyle bir ünü hak ediyor. Belki de daha fazla ün ve övgü de hak ediyor olabilir.

Burada benim dikkat çekmek istediğim bizim diğer kurumumuzun da mühendisleri güzel işler çıkarıyor. Hatta Aksungur çoğu özellikte Tb2'lerden çok daha iyi. Tb2'lerin sahadaki başarısı yadsınamaz. Ancak Anka'ların da TSK'ya büyük hizmetleri olduğu inkar edilemez bir realite.

Baykar Makine ve ürünleri hep dillerdeyken yeterince gündem oluşturmayan ancak kalitesini hep yukarı doğru taşıyan Tusaş ve mühendislerine biraz haksızlık etmiş olmuyor muyuz? Hangi moral ve motivasyonla başarı grafiklerini hep yükseltmeye çalışacaklar. Bu alanda çalışmak isteyen yeni yetenek gençlere  Tusaş'ı nasıl ulaşılması gereken hedef olarak göstereceğiz. Moral ve motivasyon olmadan başarı dar bir alana hapsolmaz mı?

Kısacası üvey evlat muamelesi yaptığımız güzide kurumumuz ve değerli mühendisleri haklarını bize helal etsinler. Onlara yad muamelesi yapıp yok  saydığımız halde harika işler ortaya koyup savunmamıza yüksek oranda katkı sunmaya devam ediyorlar.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.