Hava Durumu

Türk Yunan sorunu

Yazının Giriş Tarihi: 24.09.2020 10:39
Yazının Güncellenme Tarihi: 24.09.2020 10:39

Dimetoka'nın 1.Murat zamanında 1361'de Osmanlı hakimiyetine girmesiyle başlayan Yunanistan fethi Sultan Fatih zamanında tamamlanmıştı. Yaklaşık 500 yıl ecdat tarafından yönetilen Yunan coğrafyası ve halkı 1821'de başlayan Mora isyanıyla beraber 1830'lara geldiğimizde bağımsızlığını kazanmıştı.
Yunanlılar, Osmanlı'dan bağımsızlıklarını kazanan ilk millettirler. Aslında ilk bağımsızlık için isyan başlatanlar 1804 ayaklanmasıyla Sırp'lardır. Ama bu Osmanlı'nın ilk asileri o günün askeri ve ekonomik yönden baş güçleri olan İngiliz ve Fransızlardan destek bulamayınca isyanları başarısız oldu. Osmanlı ayaklanmayı bastırdı.
Sanki tarih tekerrür edermişçesine gene Türkler ve Yunanlılar arasında ciddi bir sorun var ve Fransızlar hemen Yunanlıların ayak izdüşümlerinde desteğe hazır olduklarını gösteren refleksler gösteriyorlar. Almanya da desteğini açıklamıştı zaten. Avrupa'nın kalan diğer önemli gücü olan İngiltere'de işler daha da ciddileşince desteğini açıklayacağından hiç şüphem yok.
Ancak!!!
Yunanistan'ın kaçırdığı, göz ardı ettiği gerçekler var. Ne dünya 19. Yüzyıl dünyası, ne Türkiye o dönemin (hasta adamı)! Bahsi geçen asırdaki Yunan ayaklanmasının olduğu yılların konjonktürüyle bugünkü uluslararası olay ve olguların istikameti çok farklı.
O süreçte sosyo-ekonomik, demografik ve coğrafi olarak kan kaybetmekte olan bir imparatorluktan bağımsızlık koparıldı. Bugün ise Yunanistan'ın kafa tuttuğu devlet cihan şümul bir imparatorluk mirasçısı olduğunun şuurunda ve o dönemki handikaplarından birçoğunu elimine etmiş görünüyor.
Kaldı ki o günün Avrupa'sı ile bugünün Batı Avrasya'sı arasında hiç benzerlik yok gibi. Osmanlı'dan Yunan bağımsızlığını koparan o güçler o dönemde dünyanın en güçlüleriydi. Buna paralel dünyayı parsellemek ve sömürge elde etme yarışında çok dinamik bir haldeydiler. Yani iç yapıları olası savaşlara alışık, gelecek ekonomik kazanımlar insanların ağızlarından salyalar akıtıyordu.
Peki bugün böyle mi?
Bahsi geçen ülkeler gene güçlüler ama dünyanın en güçlüleri değiller. O dönemden sonra bu kervana birliklerini sağlayan İtalya ve Almanya katıldı. Meji önderliğinde başlayan Japon yükselişi ekonomi ve teknolojide zirveye çıktı. Kaba saba dedikleri Rusya süper güç oldu. O zaman İngiliz sömürgesi olan Hindistan bugün süper güç olmaya aday. Gene yeni kuruluşunu tamamlamak isteyen ABD şimdinin süper güçlerinin başında geliyor.
Peki ya o zamanın hasta adamı Osmanlı ne halde? İşte can alıcı nokta burası... O gün hasta olan adam genleşti, atletik yapılı, geleceğe güven ve arzuyla bakan, hayattan çok şey isteyip bedelini ödemeye hazır olan GENÇ BİR DELİKANLI OLDU.
Bu delikanlıyla kavga edecek adamları ne Paris Şanzelize'den, ne de Londra'nın barlarından toplayıp getiremezsin. Dünyanın kaynaklarını sömürerek tıka basa doyan karınlarını Yunan ideallerinin peşine sürükleyemezsin. Batı medeniyetinin temelini oluşturan Helenizm sevdası da kimseye gerekli motivasyonu sağlamaz.
Hal böyleyken...
Kimsenin şaşaalı yaşamlarını bırakıp şımarık Yunan heveslerinin peşine düşeceğini sanmam. Onlar olmadan da Yunanistan bu genç ve babayiğit delikanlıyla başa çıkamayacağını bilir.
Lafın özü, sözün sonu Yunanistan'ın yaptığı blöften ibarettir. Türkiye'nin hedeflerine engel olacak olayları çıkaracak güce ve hinderlanda sahip  değildir.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.