Hava Durumu

Tüccar

Yazının Giriş Tarihi: 17.12.2020 06:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 17.12.2020 06:30

Dünyanın her tarafında farklı coğrafya ve ülkelerde varlığını sürdüren bu cenah insanlığın kültüre alıp yetiştirdiği ürünün ortaya çıkan artısını depolamaya başlamasıyla oluşan takas yani barter sistemiyle el değiştirme sürecinin başlamasıyla bu bahsi geçen sınıfın oluşumunun ilk temelleri atılmış oluyordu.

Her ne kadar sonraki yüzyıllarda burjuva diye tanımlanacak olsalar da bizim bahsettiğimiz sınıf burjuvadan tamamen farklı bir oluşum. Burjuva Fransa menşeili köyle kent arasındaki yerleşim birimlerinde yaşayan üretim yapan yaptığı üretimi pazarlayan sosyo ekonomik koşulların doğurduğu farklı bir tüccar sınıf. Bu sınıf üretimin temelinde var olduğu için serbest piyasa ekonomisinde ülkelerin kalkınıp gelişmesi için adeta lokomotif görevi üstlenmiş kıymetli bir olgudur. Bizim kültürel genlerimizin kodları bu sınıfın bize oluşumunu çok uzun yıllar engelledi. Bizde ortaya çıkan yazımızın başında da belirttiğimiz üretimin dışında harici olan üretimindeki, zahmeti ve meşakkatinde yer almayan, zor koşullarda üretilen ürünü tefeci mantığıyla en ucuza, yok pahasına üreticinin elinden alan, üreticinin bunu tüccarın istediği fiyata satması için elindeki ekonomik gücü acımasızca sonuna kadar kullanandır. Örneğin, üretim sürecinde  üreticiyi borçlandırıp elindeki ürünü kendisine satmaya mahkum eden tefeci zihniyetli bir kitle oluştu bizde.

İşte bugün pahalı bir yaşam sürmemiz ve emekle alım gücünün arasındaki orantısızlık, çok bileşenli bir sonuç olsa da, bu durumun asıl müsebbibi bu namussuz kan emici cenahtır.

Şöyle ki!

Son kullanıcı yani tüketiciye ulaşacak olan mamül halindeki üretim malının hammadde veya tohum halindeki ilk evresinden kullanıma hazır oluncaya kadarki hiçbir süreçte yer almayanlar, mamül ortaya çıkınca üşüştükleri ürünleri yok pahasına alarak üzerine afaki kârlar ekleyip, 3,4 el değiştirip son kullanıcıya ulaşacak perakendecilerle buluşturuyorlar. Bu zincirde asıl para kazanan ne üretici ne de son parekendeciler parayı iç edenler aradaki kan emici sözde tüccarlar.

Çözüm

Sermaye kıtlığı, yönetim bilinçsizliği, küçük ölçekli olmaları ile ulusal ve uluslararası ticaret tecrübesizliği olan bu üretici tayfanın devlet ortaklı kurumsallaşmaya konsolide edilip ilk üretenle son satıcı aynı olacak biçimde dizayn edilmesidir. Böylece hem millet hem devlet çok şey kazanacak. Üretici burjuva sınıfı oluşacak. Millet ürünlere daha ucuza ulaşacak. Enflasyon olumlu etkilenecek. Tecrübe kazanan üreticiler farklı endüstriyel ürünlerin üretimine yönelecek, istihdam artacak, devletin kasasına daha çok vergi girecek ve nihayetinde Türkiye ve Türk Milleti kazanacak.

Kaybeden taraf ise yıllardır hem üreticinin hem tüketicinin kanını emen tüccar kisveli tefeci zihniyetli vicdansızlar olacak.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.