Hava Durumu

Seçim İstanbul

Yazının Giriş Tarihi: 27.06.2019 07:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 27.06.2019 07:00

Etnik köken, gelir düzeyi, eğitim seviyesi, mezhepsel farklılık, siyasi tercih ve yaş aralığı olarak hayli zengin bir demogratik yapıya sahip İstanbul'da, Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimi her iki tarafı da şaşırtan bir sonuçla noktalandı.

Tabii burada şaşıran taraflardan biri mutlulukla nirvanaya yükselirken, diğer taraf hiç ummadığı bir sonuçla üzülerek yüzleşmek zorunda kaldı.

'Sosyoloji' en çok bilinmeyeni olan bilim dalıdır!

Olan olayları ampirik yöntemle analiz ederek, laboratuvarda çalışma şansı olmadığı için ya eldeki verilere dayanarak determinist yaklaşım güder ya da olan olgu ve olayların meta analiz çalışmasını yaparak bir genelleme yapar.

İstanbul kent sosyolojisi tabiri caizse bu seçimde sıradanlığı aşarak, yüksek sosyolojik vaka kavramına evrilmiştir.

Biz bu seçimin kazanan ve kaybedenlerinin detaylı muhasebesini yapacak değiliz. Bu, makale ölçekli bir çalışmayı gerektirir.

Bizim ele alacağımız; 'kazanan zaten kazandı ama kaybeden daha önce defalarca kazandığı yeri neden kaybettiği' üzerine olacak.

Bahsi geçen konunun ele alınışında tikelci yaklaşımla değil tümelci perspektifle, makro ölçekli varyantlar ve tahli yollara girmeden ana artellerdeki tıkanıklıklara değinerek irdeleyeceğiz...

Öneriler;

Siyasette daha yukarısını hedeflemeden savunmada kalırsan mevcudu da koruyamazsın! Unutmamalı ki en iyi savunma tsunamiye karşı set yapmak değil, yapay da olsa tsunami oluşturarak karşı tarafın gücünü kırmaktır.

Genç kuşağı bünyenize dahil etmek istiyorsanız, fizyolojik ve formolojik açıdan gençlerin kendilerine yakın bulacakları özellikteki gençlere yer vererek uygun politikalar geliştirebilmelisiniz.

Konjonktürel kabuk değişimi yaşanırken, sen buna direnip aşırı gelenekçi kalıp yenilemezsen popülist kültüre yenik düşersin. Rakip parti ve adaylara aşırı yoğunlaşmayla kendini ekarte etmemelisiniz.

Yaptığınız hizmetlerdeki yol, su, çevre sosyal yardımlara, halka yakın diyaloğu da eklemelisiniz. Partide toplumdaki yükselen değer özelliklerine sahip yöneticilere yer verip vitrinize etmelisiniz.

Yapılan hizmetleri Haliç ve suya indirgemeyerek çeşitlendirip iyi anlatmalısınız. Son zamanlardaki seçimlerde toplumu heyecanlandıracak, ruhuna etki edecek slogan üretememe eksikliğinizi gidermelisiniz.

Yenilmez armada, imaj ve görüntüsünden vazgeçilmeli... Unutulmamalıdır ki Allah'tan başka tek yenilmez, yenilmeyi umursamayandır. Yenilmeyi doğal karşılayanı kimse yenemez.

Yukarıda saydıklarımız bu dar ölçekli yazımıza sığdırdıklarımız daha eklenecek çok şey olsa da sözün özü 'hayatta ve siyasette değişmeyen doğrular teolojik gerçeklerdir.'

Bunun dışındakilerin kendi aralarında zaman, zemin, insan, olgu ve olaylarla arasında kolarasyon vardır. AK Parti ve Sayın Erdoğan doğrularını gözden geçirip, formatlayarak güncellemesi lazım.

D.Murat DÜZGÜN

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.