Hava Durumu

Nilüfer'de mutlu muyum?

Yazının Giriş Tarihi: 28.07.2021 06:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 28.07.2021 06:30

Bursa'nın kent yaşamı kalitesini lokal olarak sorgulayan yazı dizimize benim de ikamet ettiğim Nilüfer ilçesinden başlamak istedim.

Bursa'nın coğrafik, demografik, topoğrafik ve botanik olarak hayli özellikli ve zengin envanteri bulunan ilçemizin bir bölümü üzerinden şehir yaşamı okuması yaparak analizde bulunalım.

Bir bölümü üzerinden değerlendirme yapacağımızı belirttim... Çünkü her mahalle, cadde ve sokağını eksisiyle-artısıyla incelersek yüz sayfayı aşan bir makale yetmez; ciddi boyutta bir kitaplaşma gerektirir.

Burada bize ayrılan gazete köşesinde de ancak numune bölge üzerinden bir değerlendirme yapmayı akıl bize emrediyor.

Gözlemlerden kaynaklı düşüncelerimi yazımın başlığında kullandığım soruya cevap arayarak dile getireyim...

Nilüfer'de yani yaşadığım Ahmet Yesevi Mahallesi ve Balat Mahallesi'ni ayıran Bey Sokak'ta yaşamaktan mutlu muyum?

Maalesef cevabım: 'Hayır değilim !'

Yaşadığım bölgenin nüfus popülasyon yoğunluğu ve bu insan kitlesinin genel yaşam perspektifi ortalama normda dikkate alınırsa, ciddi bir spor alanına ihtiyaç olduğu açıktır. Oysa Balat'ta yapılmış olan koşu parkuru, çocuk parkı, halı saha içeren Balat Parkı; bölge nüfusu ve ihtiyaç skalası dikkate alınırsa minyatür niteliğindedir.

(Sosyal donatıdan yoksun Balat Parkı.)

Benim burada hizmeti ilk elden beklediğim Nilüfer Belediyesi'dir.

Buranın yetkilileri de haliyle Balat Ormanı'nı işaret edecekler.

Balat Ormanı da iş bitim saatinden sonraki saatler olan gece saatlerinde spor yapmak, kadın ve çocukları en öne koyarak değerlendirirsek güvenlik açısından hiç de sağlıklı değil.

Kaldı ki Balat Ormanı'na giden yolda kaldırım olmadığı için yaya olarak ulaşmak da ayrı bir cambazlık gerektirmektedir.

(Balat Atatürk Ormanı'na giden yolda yaya kaldırımı bulunmuyor.)

Yukarıda bahsi geçen parkın ivedilikle fonksiyonel ve coğrafi olarak büyütülmesi elzemdir. Balat Ormanı yolunun ıslahına bir çare bulunması elzemdir.

Balat'ın ve Ahmet Yesevi Mahallesi'nin tam ortasında yıllardır atıl duran, hem görüntü hem çevre kirliliği açısından bölgeye yakışmayan, önceden bir inşaat firmasının örnek yapılarının sergilenmesine tahsis edilen Bakgör 1 Sitesi'nin yanındaki boş ve metruk arsanın ıslah edilerek bölge halkının hizmetine sokulması elzemdir.

(Burası Balat ve Ahmet Yesevi mahalleleri arasındaki boş bırakılmış atıl vahşi alan.)

Bakgör 1 Sitesi'nin üst site girişinin tam karşısındaki küçük ormanlık alanın gerekli zirai müdahale ve peyzaj çalışmasından sonra dizayn edilerek bölge halkının hizmetine sokulması elzemdir.

Öncelikle bölge halkını duyarlılığa davet edecek doğa ve çevre bilincini aşılayıp artıracak aktivitelerle birlikte, belediyenin cadde ve sokaklardaki yetersiz temizlik faaliyetlerini artırıp kent yaşamına pozitif katkı yapması elzemdir.

 Yukarıda sadece ufak bir bölgenin yüz yüze olduğumuz sorunlarını belirttim. İlçe belediyesinin görev açısından bazı konularda topu Büyükşehir Belediyesi'ne atmasını kabul etmeyeceğimi şimdiden söyleyeyim.

Çünkü bölge sakinine en yakın yönetim ilçe yönetimidir. Eğer bazı işler Büyükşehir'e aitse bu sorunların aşımı sizin girişiminizle kolayca halledilebilir. Ama öncelikle sizin bu sorunların çözümünü dert edinmeniz lazım.

Ayrıca, Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem'in, ilçe genelinde Mustafa Bozbey döneminde yapılan hizmetleri maalesef genel anlamda bir adım ileriye götüremediğini gördüğümüzü de belirtmem gerek.

Şimdi!

Yukarıda belirttiğimiz çözüm açısından küçük ama yaşama kattıkları olumsuzluklar bakımından büyük olan sorunların çözümünü takip edeceğim. Çözülen sorunların ertesinde adı geçen ilçe belediyesine yazacağımız teşekkür yazısı bir borçtur.

İlçenin başka bölgelerinde var olan ıslah edilmemiş vahşi alanların çokluğu gibi sorunları irdelemeden küçücük bölgeyi kadraja alarak yaptığımız analiz sonucunda vardığımız nokta ve yazının başlığına cevabım :

"Hayır! "

Nilüfer'de mutlu değilim!

(Ahmet Yesevi Mahallesi'nde ıslah edilmesi gereken küçük ormanlık alan.)

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.