Hava Durumu

Masumiyet karinesi

Yazının Giriş Tarihi: 04.03.2021 07:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 04.03.2021 07:30

Hiç aklıma gelmezdi!...

Yazının başlığındaki  kavramı insan olmayan canlılarla ilgili bir konuyu analiz ederken kullanacağım.

Ancak!

İnsana ve insanlığa fayda veya zarar noktasında bir varlığı inceliyorsak, zararlı hallerindeki durumunu sağlıklı inceleyebilmek ve hangi koşullarda masum, hangi koşullarda insana zararlı olduğunu tahlil için yazı başlığımızı 'Masumiyet Karinesi' koyduk.

Yazımıza konu olan sevimli canlılar uygun şart ve koşullarda insan dışında, insanın en sadık dostlarından olan köpekler. Hattâ "sokak köpekleri".

Gün geçmiyor ki bu sevimli ve dost canlılarla ilgili bir vahşet haberi gündemimize oturmasın. Topluca zehirlemeler, iğneli yemekler, silahla ve işkenceyle öldürülmeleri...

Fakat ...

Yerel ve sosyal medyada sokak köpeklerinin saldırısına uğrayan insan haberlerine de sık ısk rastlıyoruz. Yani bu sokak köpekleriyle insanlar arasındaki ilişkiye hangi boyuttan bakarsanız bakın vahşilik var.

O zaman burada bir yanlış var !

Demek ki insanın en sadık dostları dediğimiz bu canlılar yukarıda belirttiğimiz gibi uygun şart ve koşullarda insanın hayatında yer almalılar. Sayıları otuzu bulan gruplar halinde şehirlerin tenha sokaklarında gezen sokak köpekleriyle insan arasında sağlıklı ilişkinin mümkün olamayacağı kanaatindeyim. Kaldı ki bu dengesiz münasebetin sonucu zarar gören insanın direk bedeni,canı aynı zamanda ruhu.

Şu soruyu sormak lâzım:

Bütün köpekleri bir insanın hayatına değiştirir miyiz? Bence hayır. Bir insan bütün köpeklerden kıymetlidir. Onlar da insan gibi  canlıdır deyip, insanla bir tutmak, insana hakaret ve aşağılamadır.

Her kim büyük gruplar halinde sokaklarımızda tehlike saçarak sokak köpeklerinin dolaşmasını savunuyorsa sorumu yanıtlasın.                             Sabah saat 07.00'de işe veya okula giden bir çocuk ya da bir bayan karşılaşacağı saldırgan bir grup sokak köpeği karşısında yaşayacağı  tehlikeyi nasıl berteraf eder?   

Köpek saldırılarında evladını, kardeşini ya da bir yakınını kaybeden birinin yerine kendini koyup yanıtlasın. Köpeklerin yaşam alanları sokaklar mı?

İncelemek lâzım, acaba köpekler sokakların paylaşımında insanın paydaşıdır tezini savunan biri, hayatı tehlikeye düşecek boyutta bir saldırıya maruz kaldığı zaman aynı savını ısrarla savunuyor mu?

Kaldı ki sokak köpeği diye bir köpek çeşidi, ırkı yoktur. Biz onları zamanında işe yaramadığını düşünürek sokaklara saldığımız için böyle bir ada sahip, sayıları oldukça fazla canlılar çıktı karşımıza.

Sonuç olarak, olması gereken ne?

Sokak köpeklerinin hepsi uygun yaşam ve coğrafi koşullara sahip alanlarda toplanıp kısırlaştırılmalıdır. Az sayıda köpek de  gerçekten hayvan sever, onu bıkacağı oyuncağı olarak görmeyen kişilere sahiplendirilip insan ve köpekler için sağlıklı yaşam koşulları oluşturulmalıdır.

Bir çok ülkede beslenmesi yasak olan tehlikeli ırklar da tamamen toplanıp kısırlaştırılmalı.

Köpekler, sokakta başıboş tehlike saçarken ister istemez masumiyet karinelerini kaybediyorlar.

Bence bu konuya bir de bu açıdan bakılmalı...

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.