Hava Durumu

Mafya ve devlet

Yazının Giriş Tarihi: 27.05.2021 07:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 27.05.2021 07:30

İnsanlık tarihinin başlangıcından beri güç elde etmek için  yasal olmayan yollardan veya toplum normlarının tersi yöntemlerle büyük ekonomiler oluşturmak isteyenler hep olmuştur. Bundan sonra da olacaktır.
Fransızca kökenli "mafya" kelimesi adı geçen ülkede gizli teşkilat olarak kullanılırken, ortaçağın sonlarına doğru İtalya'nın Sicilya bölgesinde de kendine somut bir karşılık bulmuş. Aynı yerin lehçesine kalıcı olarak kolayca yerleşmiş.
Bizim coğrafyamızda kendine alan bulmakta epey zorlanan bu kavramın ana aktör ve avaneleri 19.yy başlarında epey güçlü hale gelmişlerdi. Bizde o dönemler karşılığı tam anlamıyla yerinde olmasa da "ayan" olarak adlandırılabilinir.
O sürece kadar çok güçlenememelerinin sebebi, güçlü merkezi devlet yapısı ve ekonominin belkemiği olan toprak işletiminin miri arazi sistemiyle devlete ait olmasıydı.

Avrupa'nın merkezi yönetimi uzun yıllar bizimki kadar güçlü olmadığı için ve toprak halktan ziyade imtiyazlı ellerde olduğundan bu illegal yapılar adı geçen coğrafyada kendilerine kolay yaşam alanı buldu.Bizde sadece zayıf merkezi yönetim dönemlerinde nefes alabilen bu illegal oluşumlar son dönemlerde ülkeler arası yumuşak güç olarak da kullanılmaya başlandı.

Bizim mayamızda barınamayacak kadar bize ters olan haksız kazanç ve güç elde etme yapıları artan iletişim ve ulaşımın hızı ve çeşitliliği sayesinde ekonominin küresel bir hal almasından da kaynaklı olarak sadece kendi coğrafyasından değil bu yapıları farklı yerlerden de beslenir hale getirdi.

Günümüz konjonktürüne gelirsek;  bugün bu yasa ve kural tanımayan çıkarı doğrultusunda kutsalı olmayan suç odaklarına biraz prim verirsek, halkın gözünde legalleştirmiş oluruz. Hem de bunlardan binlercesinin ortaya çıkmasına katkı sunmuş oluruz.

Nasıl mı?

Eğer adı kamuoyunda geçen suç örgütü lideri ve onun kulvarındaki diğer bileşenlerin sözlerini, iddialarını, hal ve tavırlarını asıl varoluş sebeplerini ıskalayarak değerlendirirsek; kanı kaynayan, kendi adaletini kendisi oluşturmak isteyen, varlık mücadelesini ve ekonomiden daha fazla beslenmeye hakkı olduğunu düşünüp illegal kanallara kanalize olmaya meyilli cenaha "yükselen değer" oluşturmuş oluruz.

   Bakın adam ne yapsa, ne etse önemli değil!

   Adam ülke gündeminin merkezine oturuyor mu?

  Kendisine taraftar buluyor mu?

  Bunları sorgular ve aldığı cevap bugünkü gibi tatminkarsa yönünü buraya çevirir.

Toplum bu yapılara değer verirse bunların yolu da yükselen değer halini alır.

Bu durum toplumsal olarak ve devletin kurumsal yapısı düzleminde bizi çürütür.

Bakın Avrupa'nın merkezinde Avrupa'nın en fakir ülkesi neden Arnavutluk? Neden bütün Avrupa medeniyetinin beşiği olan İtalya, bir Almanya ve Fransa kadar güçlü değil? Çünkü hem Arnavutluk hem de İtalya'da ekonomi ve devlet mafya baskısı altında.

Bu ülkeyi ve insanını seven sağdan sola herkes, ama herkes bu illegal yapılar karşısında tavrını net ve kati olarak devletten yana koymalıdır.

Yoksa hesaplarındaki sıfırların artması için acımasızca insana kıyan paradigmanın aktörlerinin ellerindeki kanın ve ülkemizin geleceğine yapılan suikastın ortağı olurlar.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.