Hava Durumu

Korku

Yazının Giriş Tarihi: 01.10.2020 06:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 01.10.2020 06:30

Türkmençay ve Edirne Antlaşmaları ile topraklarının yarısı İran ve Rusya arasında paylaşılan Azerbaycan, 1990'ların başında Dağlık Karabağ bölgesini de Ermenistan'ın işgaline terk etmek zorunda kaldı. Dağılan Sovyet Rusya'dan yeni bağımsızlığını kazanma mücadelesini veren Azerbaycan, o dönem müstakil bir devlet olmadığından kurumsal olarak birçok eksiği bulunmaktaydı. Bu eksiklerin başında da silahlı kuvvetlerinin askeri teçhizat ve eğitim zaafiyeti başı çekiyordu. Aynı dönemde yeni bağımsız olan Ermenistan silah gücü açısından dünyanın süper gücü sayılan Rusya'nın desteğini alıyordu. Rusya'nın da desteğiyle Azerbaycan topraklarını işgal eden Ermenistan'ın hesap verme vakti geldi. Silahlı kuvvetlerini modernize edip sahip olduğu enerji kaynaklarını çok iyi kullanarak ekonomisini de düzelten Azerbaycan, Ermeni işgali sırasında zayıf olan Türkiye'den tam olarak göremediği yardımı şimdi daha güçlü olan kardeş devletinden görmeye başlayınca Ermenistan'la aralarındaki dengeler Azerbaycan lehine epey değişmiş oldu.

  Hal böyleyken eceli gelen köpek cami duvarına i... misali durup dururken bu yaz ortalarında Azerbaycan topraklarına saldırmaya başladı. O kısa çatışmalı günlerin ardından birkaç gün önce son saldırısını sivillere yapınca, "Azerbaycan işgaldeki toprakları kurtarmanın günü bugündür" ülküsüyle karşı saldırıya geçti. Çok iyi haberler almamıza rağmen ben gelecek süreçlerde bölgenin daha büyük olaylara gebe olduğuna inanıyorum.

  Dağlık Karabağ'ın işgalden kurtulacağına Allah'ın izniyle inancım tam. Ancak bu zafer bir son değil bir başlangıç olacak. İnşaAllah.

  Neden veya nasıl mı?

Yukarıda belirttiğim Azerbaycan topraklarının bir kısmı da İran işgalinde. Belki yakın zamana kadar bunun bilincinde olmayan Azerbaycan ve İran Azerbaycan'ın da yaşayan Türkler son on yıldır bu paradigmaya sahip olduklarını fırsat buldukları her platformda gösteriyorlar.

  Düşünün ırk olarak hiçbir yakınlığınız olmayan bir millet sizin ata topraklarınızı gasp etmiş ve siz o ülkenin nüfusunun yaklaşık yarısını oluşturuyorsunuz. Kaldı ki bahsedilen ülke sizin kardeşlerinize zulmeden, onların ebedi düşmanlarını her yönden destekliyor.

Yani bu modüler bilgileri daha homojen daha kompakt bir hale getirecek olursak Karabağ'dan sonra tehlike çanları İran için çalıyor. İran'da bunun farkında çünkü Türkiye'nin desteğini arkasına almış, kendine güveni artmış bir Azerbaycan'ın çekim gücü haliyle artacaktır. Kuvvetle muhtemel İran'ın içinde başlayacak hareketlenmeler Güney Azerbaycan'la Kuzey'in birleşmesine giden yolu açmış olacak.

  İran'ın tutuşup bölgedeki statükonun korunmasına yönelik sükûnet çağrıları bu yüzden. Bu konuya dair son sözümüz şu olsun: 'Korkunun ecele faydası yok! Karabağ'da yanan ateş öncelikle İran'ı uzun vadede de Rusya'yı yakacağa benziyor.'

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.