Hava Durumu

Göçün güç sonuçları

Yazının Giriş Tarihi: 16.05.2019 07:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 16.05.2019 07:30

Bursa  yedi bin yıllık tarihi, çeşitli medeniyetlere yaptığı ev  sahipliği  ve Osmanlı'nın  ilk başkenti  olma birikimi ve cazibesiyle Cumhuriyet  öncesinde de göç alan illerimizdendir.
İlk yoğun göçünü 1880'li yıllardan  almaya  başlayan  şehir, milli  mücadelenin  hemen ertesinde Balkanlar'dan  gelen soydaşlarımızın  yerleşkesi  olmuştur. O günlerden başlayan demografik ve kent sosyolojisi  sorunları  göçün artmasıyla  beraber  günümüze kadar gelmiştir.

Her ne kadar  yaşanabilir  kentler sıralamasında ön sıralarda kendine yer bulsa da bu başarısı kadim geçmişinin  pozitif yansımasının  ürünüdür. Üretim ve imalat şehri olan Bursa, Türkiye'nin ikinci büyük ihracatçı şehri olmasına karşın, kent bilinci yeterince gelişmemiş kitlelerin oluşturduğu bir şehir olduğunu üzülerek belirtmek zorundayım.

 Bu sonucun sebepleri, birkaç bileşenle oluşmakla beraber  ana etkenin göç olduğunu düşünüyorum. Yoğun emek gerektiren iş kollarına gerekli, iş gücü göçle gelenlerden temin edildi. Ama  maalesef ki Anadolu'nun  farklı yerlerinden  gelen  göçmenler yaşadığı şehrin derin kültürünü de beraberinde getirince şehrin kültürel kimliğini tanımlamakta  paradoksal ve dualist bir durum oluştu. Her gelen kendi  kültürel  birikimleriyle ve kimliğiyle gelince Bursalılık oluşmadı.

Peki göçün menfi ve müspet sonuçları nelerdir ve  neler yapılmalı?
Göçün şehre olumsuz etkilerini sıralayacak olursak;
1- Çevre kirliliği
2-Çarpık kentleşme
3-Asayiş sorunu
4-Eğitim sorunu
5-Sosyolojik sorunlar
6-Sağlık sorunları

Göçün çoğalttığı sorunlardır.
Göçün en önemli faydası sermaye sahibine  sağladığı  ucuz iş gücüdür.
Göç kaynaklı sorunları minimize ederek  sorunların kent  ve kent  insanına  yansımasının önüne geçilebilir. Şehrin yönetici ve bürokrasisinin yapması gerekenler ise  insana, doğaya ve tarihi  birikime saygı ekseninde ortak  şehir kültürü oluşturma çalışmaları yapmaktadır. Herkesin geldiği yerin veya getirdiklerinin önüne Bursalılık değerini oluşturacak kültürel aşılar yapılmalıdır. Bu konu şehirde en az  alt yapı  hizmetleri  kadar  önemlidir.

Yükselen  değeri, insana, doğaya  ve tarihe  saygı   perspektifinde  oluşturursak  makbul insan  olmanın yukarıdaki  ön koşullarını kent nüfusunun çoğunun özümseyeceğini düşünüyorum.Bu durumda  destek  olabilecek   belirli enstrümanlar da  mevcuttur.

Hemşeri dernekleri, yerel basın, üniversiteler, meslek odaları, çeşitli STK'lar ortak kültür oluşumuna katkı sunacak mahalle enstitüleri bahsi geçen entegrasyon sürecini besleyip hızlandırabilir.
Saydıklarımız  daha yaşanabilir  kültürel  tahkimatla müstahkem  mevkili, meskun mahal halini almış  şehir olarak  Bursalılık kimliği oluşturmak mümkündür.
Herkes geldiği yerle birlikte gelirse Bursalı  kim olacak?

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.