Hava Durumu

Yeni normal ve çocuklar

Yazının Giriş Tarihi: 06.09.2020 06:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 06.09.2020 06:30

Küresel salgın tüm dünyayı etkilemeye devam ediyor. Bir süreçti diyemiyoruz çünkü devam ediyor. Günlük hayattaki rutinlerimizdeki değişiklik devam ediyor. Çocukların yüz yüze eğitimi ertelendi. Ailelerin çalışma şartlarındaki değişiklik devam ediyor. Sosyal mesafeye dikkat etmek gerektiği için, çocuklar arkadaşları ile görüşemiyor. Tüm bu  durumların birleşimi kaygıyı arttırıyor. Ailelerin kaygı düzeyi arttıkça çocukların kaygı düzeyi de artıyor.

Çocukların bilgi edinme anlarına ve kaynaklarına dikkat etmek gerekiyor. Gündemdeki haberleri çocuklara aktarma konusunda dikkatli olmalıyız. Çocuklar ailelerinden "OKULLAR AÇILMASIN!" gibi ifadeler duyduklarında, okullar açılınca kötü olacak, hasta olacaklar algısına kapılabilirler. Zihinlerinde bu durumu çok daha karmaşık bir hale getirebilirler. Okulların açılmasıyla korkutucu şeylerin olacağını düşünebilirler. Maske takmaya alışmamış çocuklar maskeyle okula gidince okulda tehlike olduğunu düşünebilirler. Bu noktada çocuklarımızın yanında kaygılı cümleler kurmamaya, onların yanında sürekli salgınla ilgili konuşmamaya ve güncel bilgiler ile ilgili korkutucu görsellere maruz kalmamalarına dikkat etmeliyiz. Ülkemizde salgın bitinceye kadar çocuklarımıza salgının da normal olduğunu, dönem dönem insanların hayalarında böyle salgınların olabileceğini ve bu duruma uygun yaşamamız gerektiğini vurgulamalıyız. Yine bu dönemde çocuklarımıza gerçekçi olmayan sözler verilmemelidir. Evde veya okulda güvenli olacakları söylenebilir, ancak etraflarındaki kimsede hastalık olmayacağı gibi bir söz verilmemelidir.

 Çocukların ruh sağlığının korunması için dürüst ve açık olarak bilgilendirme, evde yapılabilecek fiziksel aktivitelerin planlanması, sağlıklı beslenme, uyku düzeni, uygun hijyenik uygulamalar, çocukların ev işlerine katılımı ile yeterlilik hislerinin arttırılması, oyunlar ve eğlenceli aktivitelerin planlanması, anne ve babanın model olması, duyguları dinleme, anlamlandırma ve destekleme çok önemlidir.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.